Zatímco minulé vlny pandemie koronaviru přinášely změny v opatření často i během dne, od vyhlášení nouzového stavu v České republice je stav téměř neměnný. Bary a restaurace jsou nadále v nočních hodinách uzavřeny, vánoční trhy se povětšinou nekonají a kapacita kulturních akcích i soukromých oslav je omezená. Během čtrnácti dnů počet nových případů neustále klesá, ale po loňských zkušenostech vláda rozvolňování neplánuje. Přesto jsme tento týden v souvislosti s koronavirem mírný obrat zaznamenali. V článku vybíráme některé z aktuálních bodů.  

Delší vánoční prázdniny nebudou, někde však ano

Ministerstvo školství delší vánoční prázdniny, o nichž se mluvilo od poloviny listopadu, odmítlo. Po prodloužení vánočních prázdnin volaly například školské odbory a tento názor podpořili i někteří hejtmani. Mezi nimi také olomoucký hejtman Josef Suchánek. Některé školy však prázdniny přeci jen prodlouží na základě vyhlášeného ředitelského volna. Jiné však takovou možnost nemají, protože je již vyčerpaly. Někde se nad tímto krokem ani neuvažovalo. Prodloužení vánočních prázdnin plánují především ty školy, kde se vyskytuje více pozitivních žáků a řada dalších je v karanténě.

Zatímco ještě během předminulého týdne se na odmítnutí prodloužení prázdnin dohodl současný ministr školství Robert Plaga (ANO) s budoucím ministrem Petrem Gazdíkem (STAN), v minulém týdnu už měli názor rozdílný a budoucí ministr byl pro prodloužení prázdnin. S dosluhujícím ministrem se tak domluvil na tom, že prázdniny prodloužené nebudou, ale před začátkem prázdnin budou žáci ještě jednou otestovaní.

Vyhláška o povinném testování platí od pátku

Ve Sbírce zákonů vyšla v pátek vyhláška, podle které se od března zavádí povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a profese, kde hrozí nákaza koronavirem. Povinnost se dle vyhlášky dotkne zdravotníků, studentů medicíny i zdravotnických škol a ostatních zaměstnanců zdravotnických zařízení. Povinnost platí také pro pracovníky v sociálních službách, hasiče, vojáky i jejich aktivní zálohy, policisty, městské strážníky i celníky.

Jaká bude výše trestu za neuposlechnutí této povinnosti, ale vyhláška neuvádí. Sankce stanovuje zákon o ochraně veřejného zdraví a podle něj to může být částka do maximální výše deseti tisíc korun. Jaký bude osud vyhlášky, je však stále nejisté, předkládá ji totiž dosluhující vláda a někteří ze zástupců nové vlády s ní nesouhlasí. Podle jejich slov je u osob starších šedesáti let takové jednání diskriminační a u vybraných profesí chtějí nechat rozhodnutí na jednotlivých organizacích.

Největší proočkovanost z těchto skupin hlásí zdravotníci a armáda, kde je naočkovaných téměř osmdesát procent. U dalších profesí je už situace horší. Během posledních dnů se proti této vyhlášce už vymezila i řada zaměstnanců těchto profesí, kteří podle svých slov raději skončí.

Rodiče mohou nechat registrovat své děti k očkování

Už od nedělního večera mohou rodiče registrovat své děti starší pěti let k očkování proti covidu. Podle původního plánu se měl server k registraci spustit až v pondělí ráno, ale fungovat začal již během nedělního podvečera. Zda ale opravdu očkovat i děti, o to se stále vede polemika, jednotní nejsou ani odborníci. Evropská lékařská agentura (EMA) schválila použití vakcín od firem Pfizer/BioNTech na konci měsíce listopadu. (jaf)

S dosluhujícím ministrem se tak domluvil na tom, že prázdniny zkrácené nebudou, ale před startem prázdnin budou žáci ještě jednou otestovaní.

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 13. prosince