Koupí charitativního kalendáře před Vánoci uděláte radost hned dvakrát. Jednak sobě či svým blízkým, když jim nadělíte hezkou a zároveň potřebnou věc, ale také provozovatelům útulku pro opuštěné pejsky. Ti se totiž upínají k vybudování malé solární elektrárny, která by Voříšku zajistila trochu nezávislosti.

 

Kalendář Voříšku vychází pravidelně už od roku 2019. Výtěžek z prodeje šel vždy na konkrétní projekt, ať už to byl veterinární úkon, operace, nebo oprava, budování a zvelebování útulku pro pejsky. Nyní je to budování vlastní solární elektrárny. „Ta by nám dávala dostatek energie na svícení, topení a na čerpání vody ze studny. Také na ohřev vody, neboť teplou vodu potřebujeme na koupání pejsků, mytí misek a kotců,“ vysvětlil Leopold Dostál s tím, že zálohy na elektřinu se po zdražení v případě útulku zdvojnásobily. Po její výstavbě by náklady mohly naopak klesnout zhruba na polovinu. „Takto ušetřené peníze pak budeme moci použít na pomoc dalším pejskům, abychom mohli změnit jejich smutné osudy na šťastný příběh s dobrým koncem,“ dodal Dostál.

Celkové náklady na vybudování elektrárny jsou 410 000 korun. Útulek doufá, že se letos podaří vybrat alespoň 80 tisíc na prvotní rozjezd.

Nástěnný či stolní kalendář přitom není jediný způsob, jak útulek podpořit. Lidé si mohou prostřednictvím webových stránek www.vorisek.org zakoupit i hrníček či pexeso. Více informací je možné také získat na telefonním čísle 606 855 797.