Však to všichni známe. Především předvánHlavně VÁNOCE prožít V KLIDU!oční období je často velmi zneklidňující, často až hysterické. Ať už se jedná o nákupy, předvánoční úklid, či další drobnosti, často většinou nevíme, kde nám hlava stojí. Je ale opravdu nutné, aby to takhle bylo? Vždyť přece podstata těchto svátků je zcela o něčem jiném. Zapomenutý dárek nebo naleštěné kachličky přece nejsou zase tak důležité jako poklidná vánoční především atmosféra v kruhu nejbližších. Obzvláště v náročné době posledních dvou let by to mělo platit dvojnásob.

 

Honit se z obchodu do obchodu a ve shonu přemýšlet, co ještě doma schází a na jaké dárky a pro koho se ještě zapomnělo. Přestěhovat téměř celý byt nebo dům, aby náhodou někde nezůstalo zrnko prachu. Když se nad tím člověk v klidu zamyslí, zní to až neuvěřitelně, co všechno jsme schopni v tomto předvánočním čase udělat. Jenže co to také stoji sil, a to nejen těch fyzických, ale i psychických, aby to všechno „dobře“ vypadalo. Pak to často končí tak, že ze svátků už není období domácí pohody, ale spíše zaslouženého odpočinku po dnech náročné tuplované dřiny v domácnosti umocněné šturmem v zaměstnání, rodinnou pohodu mnohdy střídají spory a stres. Nevytahujme v těchto dnech minulost, spory, neřešme ani budoucnost…

Kouzlo Vánoc nenastane ani hromadou dárků pod stromečkem, ani tím, že se budou všechny místnosti lesknout, tu pravou atmosféru dokážeme vytvořit jedině my sami společně s nejbližšími.

Vánoce jakožto svátky klidu, soustředění se jen a pouze na kouzlo daného okamžiku se světýlky, cukrovím, vůněmi, oblíbeným filmem, knížkou, tradicemi – jedině tímto přičiněním budeme mít dobrou náladu, která nezaklepe na dveře automaticky jen proto, co ukazuje kalendář… Na pozadí celosvětové pandemie je jasné, že nadcházející svátky budou opět odlišné od vžitého normálu, podruhé byl rok těžký pro nás pro všechny. Spousta je nám toho zakázána, ale stále je nám toho mnoho dovoleno. Například laskavost, konání dobrých skutků, úsměvy… Situace je složitá, a právě proto nezapomínejme na klid, pohodu a zdraví.