Barbora Krejčíková, která ještě loni figurovala na soupisce extraligového prostějovského týmu, zcela ovládla prestižní anketu OKsystem Zlatý kanár 2021. Šestadvacetiletá tenistka, jež letos triumfovala na Roland Garros ve dvouhře i ve čtyřhře, opanovala kategorie hráčka roku i postup na žebříčku WTA, stala se absolutní vítězkou ankety a spolu s parťačkou Kateřinou Siniakovou navíc slaví i v kategorii deblový pár roku. Nejlepším hráčem je člen TK Agrofert Prostějov Jiří Lehečka. Slavnostní vyhlášení ankety proběhlo v úterý 21. prosince v Přerově.

Celková vítězka Barbora Krejčíková vstupovala do letošního roku jako 62. hráčka dvouhry WTA. Tituly z Roland Garros, Štrasburku a pražské Stromovky ji ovšem katapultovaly až na třetí příčku žebříčku, rok zakončila na pátém místě. Snový rok měla také ve čtyřhře, kde se jí dlouhodobě daří po boku Kateřiny Siniakové. Titul z grandslamu v Paříži a akcí Gippsland Trophy v Melbourne a Madridu, hlavně však zlatá olympijská radost z Tokia. Krásnou sezonu završil triumf českého páru na Turnaji mistryň. „O celkovém vítězi, v tomto případě vítězce, nebylo pochyb. Výsledky byly jednoznačné. Díky tomu Barbora Krejčíková ovládla hned čtyři kategorie. Je třeba říci, že právem,“ prohlásil šéfredaktor pořádajícího magazínu Tenis František Kreuz. Krejčíková získala kromě Zlatého kanára a ceny pro nejlepší hráčku a deblový pár roku (společně se Siniakovou) ještě ocenění za postup na žebříčku WTA.

Druhou dominantní osobností letošního ročníku ankety je dvacetiletý Jiří Lehečka, jenž ovládl kategorie Tenista roku a postup na žebříčku ATP. Zástupce TK Agrofert zapsal v kalendářním roce celkem pět challengerových titulů, v žebříčku dvouhry vyskočil z 354. na aktuální 141. příčku. „Je to pro mě obrovský úspěch. Bylo by krásné být českou tenisovou jedničkou, ale na Jirku mi ještě do stovky pár bodíků chybí. Jsem rád, že se mi sezóna vydařila. Do té další půjdu s tím, abych odehrál co nejvíc zápasů a předvedl co nejlepší výkony,“ uvedl Lehečka. „Letošní anketa měla svou zvláštnost. Vždycky se objevila osobnost, která přehlušila všechny ostatní. Otazník visel právě pouze nad vítězem kategorie mužů,“ prozradil na tiskové konferenci před galavečerem v přerovské sportovní hale František Kreuz. Prostějovský Jiří Lehečka měl dle 179 hlasujících tenisových osobností, novinářů a partnerů nejúspěšnější rok, získal 97 hlasů. Druhý Tomáš Macháč oslovil 46 hlasujících. „Mysleli jsme, že do výsledků promluví nedávný Davis Cup a projeví se jakýsi haló efekt. Výborně zahrál Tomáš Macháč. Vedení ale udržel Lehečka. Jasné bylo, že Jiří Veselý nezvítězí, měl totiž problém s koronavirem, naboural se v autě, nějakou dobu nehrál a ani výsledky nebyly takové,“ připomněl šéfredaktor pořádajícího magazínu Tenis.

Talentem roku mezi chlapci je šestnáctiletý Jakub Menšík z TK Agrofert Prostějov, který nyní okupuje 11. místo v juniorském žebříčku ITF. Mezi dívkami slaví čtrnáctiletá Brenda Fruhvirtová, jež se navíc dočkala spolu s Nikolou Bartůňkovou, Sárou Bejlek a trenérem Davidem Škochem úspěchu i v kategorii tým roku za triumf na juniorském Poháru Billie Jean Kingové v turecké Antalyi.

Vyhlášení ankety se po roční pauze vrátilo do Přerova, kde se konalo již podvacáté. Loni vinou epidemických opatření probíhalo předání cen pouze formou televizního pořadu ze studia televize Nova Sport. Stejná stanice vysílala letošní přímý přenos, večerem provázel moderátor Petr Rychlý, vystoupily také skupina No Name, zpěvačka Emma Drobná nebo trio Pavel Šporcl – Felix Slováček – Zdeněk Merta. V anketě hlasovalo celkem 179 osobností, funkcionářů, trenérů, novinářů a sponzorů. Tradičním respondentem je i Večerník, který měl letos nadpoloviční úspěšnost. Trochu záměrně jsme trofeje rozdělili mezi vícero zástupců prostějovského klubu, aby se dostalo například i na Zdeňka Koláře. Týmem roku byl pro TK Agrofert především pro zisk čtyř mistrovských titulů ČR z pěti kategorií. Dodejme, že trofeje pro vítěze pocházejí už po třiadvacáté z dílny skláře Zdeňka Kunsta ze Světlé nad Sázavou.

 

Výsledky ankety Zlatý kanár 2021

Zlatý kanár:                          Barbora Krejčíková (Tenis Ivančice)

Nejlepší český hráč:             Jiří Lehečka (TK Agrofert Prostějov)

Nejlepší česká hráčka:         Barbora Krejčíková

Postup na žebříčku ATP:    Jiří Lehečka

Postup na žebříčku WTA:   Barbora Krejčíková

Talent roku, chlapci:            Jakub Menšík (TK Agrofert Prostějov)

Talent roku, dívky:              Brenda Fruhvirtová (TJ Spoje Praha)

Deblový pár roku:                Barbora Krejčíková - Kateřina Siniaková

Tým roku:                             Junior Billie Jean King Cup, mistryně světa do 16 let

(Nikola Bartůňková, Sára Bejlek, Brenda Fruhvirtová, kapitán David Škoch)

Nejlepší tenista na vozíčku: Michal Stefanu (Centrum tenisu na vozíku, Brno)

Cena prezidenta ČTS:         Jaroslav Tačner, první viceprezident ČTS, in memoriam

 

jak hlasoval

VEČERNÍK

Zlatý kanár:                            Barbora KREJČÍKOVÁ

Nejlepší český tenista:           Zdeněk KOLÁŘ

Nejlepší česká tenistka:         Barbora KREJČÍKOVÁ

Postup na žebříčku ATP:        Jiří LEHEČKA

Postup na žebříčku WTA:      Tereza MARTINCOVÁ

Talent roku – chlapci:            Martin MRVA

Talent roku – dívky:              Brenda FRUHVIRTOVÁ

Deblový pár roku:                  KREJČÍKOVÁ-SINIAKOVÁ

Tým roku:                              TK AGROFERT PROSTĚJOV