Hned kvarteto hráčů TK Agrofert Prostějov se pokusí uspět v kvalifikaci o postup do hlavní soutěže na Australian Open. Do dějiště úvodního grandslamu roku 2022 míří Jiří Lehečka, Zdeněk Kolář, Vít Kopřiva a Ukrajinec Vitalij Sačko, který je dlouholetým hráčem prostějovského klubu. Neúprosné boje o start mezi elitou vypuknou 10. ledna příštího roku.

„Je to dobrá zpráva. Kluci celý rok pracovali na svém zlepšení, které se promítlo do jejich postavení na světovém žebříku. Kvalifikace bude těžká, přesto mají šanci uspět a zahrát si hlavní soutěž,“ míní trenér a daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil.

Podruhé v kariéře se do grandslamové kvalifikace podívá Jiří Lehečka, který skončil při své premiéře na letošním US Open až ve finálovém kole na raketě Turka Cema Ilkela. Dvacetiletý Lehečka už má s Australian Open zkušenosti, předloni tam postoupil do čtvrtfinále juniorského turnaje.

Šestá kvalifikace Australian Open v řadě čeká na Zdeňka Koláře. Pětadvacetiletý český reprezentant si zatím vedl v Melbourne nejlépe před třemi lety, kdy postoupil do druhého kvalifikačního kola. Ve čtyřech dalších případech nezvládl už úvodní zápas.

O místenku v hlavní soutěži se porve i Vít Kopřiva, který se Australian Open zúčastní poprvé v kariéře. Svůj grandslamový debut si čtyřiadvacetiletý tenista odbyl letos na US Open, kde dohrál v prvním kole kvalifikace. Do melbournské kvalifikace nastoupí také Ukrajinec Vitalij Sačko. Pro čtyřiadvacetiletého tenistu sídlícího v Prostějově se bude jednat o grandslamový debut. Přímo do hlavní soutěže, která startuje 17. ledna 2022, zasáhne aktuální česká jednička Jiří Veselý, jenž je rovněž hráčem TK Agrofert.