Olomouc – Vyrazí 1. ledna 2022 v olomouckém děkanátu po roční pauze malí a velcí koledníci do ulic? Charita věří, že pokud se nezhorší epidemická opatření, tak koledování bude možné. Své tříkrálové dobrovolníky vybavuje respirátory a potřebnými informacemi za účelem dodržení hygienických opatření. Jelikož loňská sbírka proběhla z důvodu pandemie pouze formou virtuální, nenechává Charita nic náhodě a zároveň umísťuje statické kasičky na veřejných dostupných místech. Tříkrálová sbírka se uskuteční od 1. ledna a potrvá až do 16. ledna 2022.

Místní asistentka Marie Strejčková koleduje se svojí rodinou na Olomoucku již několikátým rokem. Letos se jim podařilo oslovit i další občany z obce Krčmaň a poskládat tak dohromady úplně novou skupinku. „Na koledování se těšíme, zvlášť starší občané nás očekávají a za setkání jsou velmi vděční. Samozřejmě počítáme s tím, že koleda proběhne venku za dodržení všech hygienických opatření,“ uvedla Marie Strejčková. 

V místech, kde tříkráloví dobrovolníci vyjdou do ulic, se budou řídit následujícími mimořádnými opatřeními: koledníci nevstupují do domácností – v případě koledování v panelových domech a bytovkách dodržují rozestup a odstup od dveří bytů – dodržují bezpečnou vzdálenost mezi dárcem a koledníkem, jsou vybaveni ochranou dýchacích cest. „Připravujeme se aktivně na fyzickou podobu koledování a jen doufáme, že se nezhorší epidemická situace,“ sdělila Veronika Velčovská, koordinátorka Tříkrálové sbírky v Olomouci.

Ne ve všech oblastech na Olomoucku je však situace stejná. „Na některých místech je poměrně dost malých koledníků v karanténě nebo jsou nemocní. Rodiče mají také obavu o zdraví a bezpečí sebe i dárců. Proto se někde rozhodli do klasické koledy nejít a raději umístit statické kasičky či roznést letáky,“ doplňuje Veronika Velčovská. Charita má zapečetěno celkem 380 kasiček, z toho 231 kusů pro venkov a 149 kusů pro město.

Statické kasičky

Ve stejném termínu, kdy proběhne tradiční tříkrálová koleda, budou umístěné i statické kasičky na veřejných místech, jako jsou prodejny, kavárny, lékárny a firmy či instituce. Seznam bude zveřejněn od 1. 1. na webu Charity Olomouc.

Koleda v centru města

Letošní Tříkrálovou sbírku bychom chtěli podpořit i koledováním v centru města Olomouce. Rádi bychom tak upozornili na sbírku a zároveň předali radost a naději,“ pokračuje Veronika Velčovská. Skupinky tří králů z řad dobrovolníků projdou ve dnech 6. až 8. ledna náměstím, budou zpívat, kolemjdoucím rozdávat letáčky, případně přijímat dary do tříkrálových kasiček.

Tříkrálová výtvarná soutěž  

Tradičně proběhne výtvarná soutěž s názvem Nakresli tři krále, letos na téma Tři králové v Betlémě. Děti mohou nakreslit tři krále u Svaté rodiny. Výtvarné práce je možné zaslat do 11. února. Tři vítězné práce z každé věkové kategorie budou ohodnoceny věcnými cenami a zveřejněny na stránkách www.olomouc.charita.cz a www.rodinnyzivot.cz. (Více informací v letáčku.)

Charita Olomouc věnuje výtěžek z Tříkrálové sbírky 2022 na rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku a na vytvoření zázemí sociálních služeb věnujícím se lidem s duševním onemocněním. Podpoří rovněž důstojné zaopatření zemřelých klientů střediska Samaritán pro lidi bez domova.