Je tomu už pět let, co v Prostějově došlo k události, o které se velice záhy dozvěděl prakticky celý svět. Jedna z nejlepších tenistek celé české historie Petra Kvitová byla čtyři dny před Štědrým dnem přepadena ve svém bytě. Lupič jí ošklivě pořezal na rukou, kvůli čemuž přišla prakticky o celý následující rok na tenisových kurtech. Z útoku na dvojnásobnou wimbledonskou vítězku byl usvědčen Radim Žondra, který následně putoval na 11 let do vězení. On sám však vinu dodnes popírá. Přestože letos na jaře Ústavní soud odmítl jeho stížnost, nadále je odhodlaný to zkoušet dál. Dokonce si najal nového právníka. 

K přepadení světoznámé tenistky došlo 20. prosince 2016. Přesně v 8:21 hodin se v jejím prostějovském bytě ozval venkovní zvonek. Muž ohlásil, že jde na revizi kotle. O pět minut později tehdejší člence prostějovského tenisového klubu v koupelně přiložil zezadu pod bradu kuchyňský nůž zelené barvy. Šokovaná Kvitová se levou rukou pokusila ostří odsunout. Agresor nožem prudce trh a rozpáral tenistce levačku od palce až po malíček. Žena měla pochopitelně strach a svíjela se bolestí. I proto mu předala deset tisíc korun a vykolejený útočník utekl.

Pátraní po něm bylo dlouho neúspěšné a k jeho odhalení dopomohla náhoda. Policisté Radima Žondru ze Ptení zadrželi více jak rok od osudné události. V té době za sebou již měl odsouzení za brutální přepadení seniorů v jejich domech. Zásadní bylo, že sama Petra Kvitová jako toho, kdo ji pořezal, bezpečně a opakovaně označila právě Radima Žondru.

On sám připustil, že den před útokem v Prostějově byl, u soudu se však hájil tím, že v den přepadení pracoval na stavbě v Napajedlech. Přesvědčivý důkaz o tom dle soudu ovšem nepodal ani on, ani nikdo z jeho kolegů, kteří s ním měli na stavbě spolupracovat. Naopak v inkriminovaný den v 11:43 poslal Žondra svému kamarádovi z mobilního telefonu SMS tohoto znění: „Ráno pryč a nic nevím“.

Později vyšlo najevo, že Kvitová požaduje po Radimu Žondrovi tři miliony korun jako odškodné. Dle našich informací však žalobu nakonec k soudu nepodala. Svoji roli mohl sehrát fakt, že dlouhodobě vězněný muž by zřejmě nebyl schopný takovou sumu za svého života splatit. Sám Žondra svoji vinu nikdy nepřiznal, naopak zkoušel prakticky všechny dostupné možnosti, jak výrok soudu zpochybnit. Jeho odvolání proti prvnímu rozsudku mu však nevyšlo, naopak odvolací soud mu ještě navýšil trest z osmi na jedenáct let. Následně neuspěl ani s dovoláním a v dubnu 2021 jeho stížnost zamítl i Ústavní soud. Přestože mu zbývá už jen několik málo zákonných možností, on očividně stále nerezignoval.

Podle informací Večerníku se po dohodě s rodinou nedávno rozhodl změnit advokáta. „Mohu potvrdit pouze to, že pana Žondru již nezastupuji a spis jsem předala jinému právnímu zástupci,“ reagovala na naše dotazy Lucie Janovská Nejedlá.

Sama tenistka se z prostějovského bytu, kde žila řadu let, odstěhovala a prodala jej. Většinu kontaktů s Prostějovem přerušila. „Po té události už sem nechtěla jezdit, dokonce natvrdo přestoupila z TK Agrofert do pražské Sparty. Do hlavního města se i přestěhovala,“ svěřil se zdroj z prostějovského klubu. Letos na podzim se Petra Kvitová potýkala s výraznou únavou a poklesem formy, dle posledních vyjádření však má v nadcházejícím roce chuť opět zaútočit na ztracené pozice v první světové desítce.