Bezpečnost především! Tak zní heslo dnešní doby. Jen málokdo z dospěláků by proti němu vznesl nějakou námitku. A to navzdory faktu, že za dob jejich mládí bylo vše jinak.

Co mě se týče, tak jsem již odmalička lyžoval. A vzpomínám si, že před takovými třiceti lety jste na svahu nenašli nikoho, kdo by měl na hlavě helmu. Nosili ji tehdy výhradně závodníci.  Nejinak tomu bylo v případě cyklistů. Dnes je však situace zcela zásadně jiná.

A to není vše. Pokud jste v průběhu letošní i uplynulých zim sledovali mumraj na kluzišti u prostějovského muzea, museli jste si všimnout, že stále více rodičů vybavuje své ratolesti právě přilbami. U těch menších je to zcela pochopitelné. Každé dítě se při jakémkoliv podobném sportu musí v první řadě naučit padat tak, aby si přitom vážněji neublížilo. Pravdou je, že předškolní děti padají z malých výšek, takže riziko vážnějších zranění hlavy u nich bývá relativně nízké. Navíc do jisté míry platí, že kdo se uhodí dnes, dá si zítra pozor. Přesto vše je u nich helma nepochybně dobrým pomocníkem, obzvláště pokud jejich pády jsou stále ještě dosti nekoordinované. 

U větších bruslařů helmy stále působí poněkud zvláštně. Ještě před lety by se takto vybavený páťák na rybníku určitě stal terčem posměchu. Jenže dnes je třeba si uvědomit, že mnozí ze současných školáků jsou neobratní, nemotorní a neohrabaní takovým způsobem, jaký si předchozí generace vůbec nedovedly představit.

Rodiče, kteří své ratolesti nechávají vysedávat před monitory počítačů, televizorů či mobilů v tomto ohledu naplno sklízí ovoce své „výchovy“. Pokud takto odchovaný puberťák má jít se svými spolužáky bruslit, pak je i u něj helma naprosto namístě. Pokud jsou rodiče přesvědčeni, že jejich ratolest ji k bruslení nepotřebuje, je to jejich volba. Nemohou se však absolutně divit, že po nich školy o tomto budou chtít potvrzení. Vedení ústavů se tímto zcela pochopitelně chrání před odpovědností za případná zranění žáků. A ta zejména v případě malých i větších nemotorů mohou přijít opravdu raz dva.

Ač to celé nejen pro školy představuje nemalé komplikace, je určitě skvělé, že se do organizace společného bruslení na prostějovském kluzišti pouští. Baví totiž obvykle všechny děti bez ohledu na jejich sportovní nadání i schopnosti. Navíc pro některé představuje jednu z nemnoha příležitostí, jak se vůbec na led dostat. Jinak by na tom nejen s bruslením nepochybně byly ještě hůře, než už jsou.