Sváteční zápasová přestávka je u konce, nadstavbová část UNIQA extraligy žen ČR 2021/22 naopak startuje. Pro volejbalistky VK Prostějov v sobotu 8. ledna od 17.00 hodin, kdy na vlastním hřišti v hale Národního sportovního centra PV přivítají celek Přerova. Devatenácté kolo soutěže tak hned okoření jedno z četných hanáckých derby.

Favorit je jasný, neboť tým vékáčka drží páté místo průběžné tabulky se třiatřiceti získanými body, zatímco Zubřice jsou beznadějně poslední, dosud ani jednou nebodovaly (!) a mají hrozivé skóre setů 3:54. Dosavadní vzájemné duely skončily 16. října 3:0 (23, 15, 22) a 4. prosince 0:3 (-10, -18, -21).

Pro družstvo kouče Radima Vlčka je velkým zklamáním jak naprosto neúspěšný průběh aktuální sezóny, tak zatím poslední prohra 1:3 s Frýdkem-Místkem. Žila totiž víra, že právě devátý kolektiv pořadí se povede zdolat a konečně tím skončí dlouhá série porážek. Leč neskončila.

Teď přerovský outsider zkusí štěstí venku v krajském střetu, přičemž se dá předem jen těžko odhadovat, v jaké nastoupí sestavě. Zámořské plejerky Latoya Hutchinson, Alicia McClellan a Brianna Gardner nejsou takovými oporami, jak se očekávalo, před Vánocemi se víc prosazovaly nové tváře Klára Šrámková či Aneta Hůsková. A v základu byly i dvě prostějovské odchovankyně Michaela Zatloukalová s Terezou Balákovou.

Každopádně pro domácí mančaft znamená sobotní derby jednoznačnou povinnost tříbodově zvítězit. „Samozřejmě půjdeme za hladkou výhrou, nic jiného nebereme. Po vánoční pauze chceme vstoupit do další extraligové fáze co nejlepším výkonem,“ ujistil hlavní trenér papírově silnější družiny Miroslav Čada.

Vzhledem k faktu, že souboj s Přerovem termínově spadá mezi dvě těžké bitvy Českého poháru proti Olomouci, nevyloučil kormidelník výraznější protočení všech členek hráčského kádru během víkendového střetnutí. „Nesmíme však soupeře ani trochu podcenit. Záleží i na vývoji utkání, jak nastoupíme a koho případně prostřídáme. Nejdůležitější bude jasné vítězství,“ zdůraznil Čada.