Smutná zpráva přišla na samém konci roku 2021. Ve věku nedožitých 83 let totiž na Silvestra zemřel Boris Vystavěl. Prostějovská veřejnost si ho velice dobře pamatuje jak z komunální politiky, tak zejména byl znám svojí činností jako sportovní funkcionář. Po sametové revoluci v roce 1989 působil na prostějovské radnici jako místostarosta, poté se věnoval především řízení Sportovního klubu Prostějov. Boris Vystavěl je rovněž držitelem Ceny města Prostějova za rok 2018. Rodina i veřejnost se s výraznou osobností našeho města rozloučila minulý pátek po poledni v Obřadní síni Městského hřbitova v Prostějově.

 

Boris Vystavěl se ve značné míře podílel dlouhodobě na společenském, zejména však sportovním životě města i okolí. Donedávna byl například regionálním předsedou České unie sportu. Dále působil ve Sportovním klubu Prostějov, který pod sebou sdružuje půltucet sportovních odvětví, včetně orientačního běhu a korfbalu. I po konci aktivní kariéry coby sportovního funkcionáře se dál aktivně zajímal o dění ve městě a pomáhal místní pobočce České unie sportu svými znalostmi.

Za svůj život se však věnoval i politice. Byl například u obnovení reálného gymnázia, v 90. letech působil jako místostarosta Prostějova. A rovněž se věnoval pedagogické činnosti. Znám byl tedy v mnoha oblastech veřejného života. A už nyní na něj mnozí vzpomínají. „Byl to člověk, který mě sem přijal, aniž bychom se předtím dříve znali. Začala díky němu jedna etapa mého života,“ vzpomíná jeho někdejší kolega z České unie sportu Radek Koňařík. „Nemůžu o něm říct nic špatného. Jako nadřízený byl klidný, trpělivý, nikdy nikomu nenadával. Nikdy na nikoho nekřičel, nebyl arogantní. Byl to člověk na výši,“ ocenil Borise Vystavěla.

Ve sportovním dění se kromě České unie sportu zapsal také v orientačním běhu. Jednu dobu byl dokonce místopředsedou Českého svazu orientačního běhu. „Byl v čele Sportovního klubu, taky funkcionářem v orientačním běhu. Učil. Každopádně to byl člověk pro sport. Jako činovník Sportovního klubu Prostějov dokázal zařídit mnoho věcí, nechal postavit posilovnu, spoustu toho umožnil spravit,“ říká další sportovní nadšenec, představitel Atletiky Prostějov Milan Čečman. „A jak na něj budu vzpomínat? Jen v dobrém. Byl to moc fajn člověk,“ pověděl.

Přínosu Borise Vystavěla pro dění v Prostějově si všimli i představitelé města. V roce 2018 mu udělili Cenu města.

 

Kdo byl Boris Vystavěl?

* sportovec, později sportovní funkcionář

* v roce 1976 byl u založení oddílu orientačního běhu TJ Železárny Prostějov

* v tomtéž roce uspořádal první závod na národní úrovni

* další závody následovaly v letech 1978 či 1983

* v roce 1989 byl u pořádání Mezinárodních třídenních závodů Morava 89, dosud největších závodů na Prostějovsku

* mezi lety 1990 a 1994 byl místopředsedou Českého svazu orientačních sportů

* do roku 2018 byl členem krajského výboru České unie sportu a předsedou České unie sportu v Prostějově

* v devadesátých letech byl také místopředsedou města Prostějova