V korunách stromů jsou zaklety mnohé příběhy. Právě je se snaží už 20 let objevovat anketa Strom roku, která rovněž podporuje aktivní lidi v péči o stromy v jejich okolí. V nadcházejícím ročníku této ankety by se měla objevit také kostelecká lípa.

Lípa v Kostelci je stará zhruba 150 let a obvodem kmene čtyři metry se zatím pouze blíží skutečným listnatým velikánům. Nicméně se k ní váže zajímavý příběh. I po letech se zelená hlavně díky vlastní zarputilosti i péči některých lidí. Díky tomu v rámci ankety Strom roku aspiruje zejména na titul Strom hrdina. „Původně lípa shlížela na pěší cestu. V roce 1997 však byla při stavbě sportovní haly přesunuta. Kořeny i větve stromu byly výrazně poškozeny, strom navíc začal hnít. Vznikla v něm také dutina a strom začal usychat,“ popsal nadšenec Karel Novák, který si záchranu lípy vzal za svou. I díky tomu se strom podařilo zachránit.

„Razantně jsme snížili výšku stromu, aby se zabránilo rozlomení kmene. Pahýly velkých větví pak vytvořily nové prostory pro živočichy. Do růstu nových větví už nezasahujeme. V okolí stromu jsme odstranili dlažbu a půdu mulčujeme. Věříme, že se díky tomu v dalších letech budeme z lípy těšit nejen my, ale i živočichové, kteří ji obývají,“ uzavřel Karel Novák, který podal návrh na nominaci. K ní se kromě dalších připojil i PROSTĚJOVSKÝ Večerník.  

Letos se koná v pořadí již 21. ročník uvedené ankety. Jubilejní 20. titul Strom roku zamířil ke „zpívající“ lípě, která v minulosti okouzlila i Aloise Jiráska, Terezu Novákovou či Bohuslava Martinů, do Telecího v Pardubickém kraji. Lidé i instituce mohou nominovat stromy se zajímavými příběhy až do 22. dubna 2022.