„Rok 2020 je, jako kdyby ho někdo škrtl, vymazal“. S tímto názorem se lze setkat poměrně často, a to ne pouze u sportovců, ale u lidí mnoha profesí i zájmů. Aby ne. Jenže jak je to s rokem 2021? Během něj jsme prožili hned dvě další vlny nákazy, zemřelo několik tisíc lidí a Češi si prožili další měsíce plné příkazů, zákazů, omezení, nařízení. Rovněž se ale také začalo očkovat proti koronaviru. K začátku roku 2022 jsme se každopádně rozhodli ohlédnout v čase, a to přesně o rok. Jaká byla situace na přelomu prosince a ledna? Co se tehdy dělo? A jak vyznívají čísla při porovnání s dneškem?

V hlavní roli PES

Že je PES zkratkou pro protiepidemický systém, to už si dnes vzpomene málokdo. Na posměšky směřující ke „PSOVI“ však naopak skoro každý. PES nahradil na podzim 2020 semafor. Ovšem ani systému opatření pojmenovanému po nejlepším příteli člověka se příliš nevedlo. Někteří odborníci mu tehdy vyčítali, že reaguje na situaci dva týdny starou, jinými slovy „nestíhá“. Ne vždy se jím pak politici řídili. A i když pro některý region platil jiný z pěti stupňů „PSA“ než pro další, opatření platila všude stejně. PES byl nakonec v tichosti zapomenut. A jaký stupeň „PSA“ platil tehdy pro Prostějovsko? Nejvyšší, k tomu 94 bodů ze 100. Region byl v kraji rekordmanem.

Očkování v plenkách

Koncem prosince 2020 začínalo v České republice očkování proti koronaviru. Rozbíhalo se více než pozvolně, registraci provázely zmatky, chvíli nebyl dostatek očkovací látky, jindy zase jehel. Ale nakonec se přeci jen podařilo proočkovat okolo 60 procent obyvatel. I na Prostějovsku se na přelomu roku postupně připravovalo vše pro to, aby se ze Společenského domu načas stal „Očkovací“ dům.

Platná opatření

Po krátkém rozvolnění před Vánoci – aby si lidé nakoupili – nadešlo do té doby nejhorší období, které si v ničem moc nezadalo s tím, co se vzhledem k opatřením dělo na jaře 2020 nebo o půl roku později. Zatímco v prosinci krátce bylo umožněno sportování kolektivů venku nebo otevřené restaurace, poté, co počet nemocných vyletěl rychle vzhůru, zatáhla vláda v panice za brzdu. Rok 2021 tak začal velice smutně a v lockdownu bez příkras. Končil obdobně, v rozpacích...

Čísla

Hovoří vcelku jasně. A to jak celorepublikově, tak v Olomouckém kraji. Začněme krajem. Loni mezi 28. prosincem a 2. lednem bylo vykázáno na území kraje 3300 nových případů. Tentokrát je to zhruba třetina. V Česku jako celku je to dost podobné. Před rokem jsme byli na vrcholu třetí vlny. A jen za Silvestra bylo vykázáno přes 13 tisíc nových pozitivních případů. Tentokrát to byly jen necelé 4 tisíce. A zatímco tehdy čísla ještě rostla a dočasný (navíc krátký) pokles nastal až před polovinou ledna s následným prudkým nárůstem, aktuálně čísla klesají již více než měsíc.

 

Speciální příloha ROČENKA 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 10. ledna