Vždycky mi přišlo srandovní, s jakým nadšením lidé vítají příchod nového roku, a přitom absolutně netuší, jakým hrůzám či minimálně nepříjemnostem v něm budou muset čelit. Přestože silvestrovské oslavy se vším alkoholem a ohňostroji mohou racionálně smýšlejícímu člověku připadat naprosto směšné, na druhou stranu odhalují jednu pozitivní vlastnost, bez níž by se lidstvo asi nikdy neposunulo dál. Tou je bytostný lidský optimismus, nezdolná, nicméně naprosto neodůvodnitelná víra v lepší zítřky.

Ono je určitě pro člověka pořád lepší doufat, že to špatné ve svém životě může odstranit či zlepšit než předem propadat bezmocnosti a depresím z toho, co jej nakonec čeká a nemine.

Přesně tuto myšlenku skvěle vystihl Karel Jaromír Erben, když ve své Kytici prorocky napsal „Však lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati jistotu!“

Ostatně ani Erben by však určitě nepochyboval, že mnohem smysluplnější než slavit příchod něčeho, o čem nevíme absolutně nic, je ohlédnout se za tím, co jsme v uplynulém roce sami prožili. Rok 2021 nám v tomto ohledu přinesl jedno zásadní poselství. A to zní, že na něco pořádného je jediný rok málo.

Pokud se podíváme na to, co v něm opravdu stálo za to, pak se vždy jednalo o výsledek běhu na hodně dlouhou trať. Asi nejvýrazněji je to vidět v případě dokončeného a slavnostně otevřeného Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem, jež Václav Obr a jeho přátelé a podporovatelé dávali dohromady celých 15 let. Stejně dlouho pak trvala kompletní modernizace a dostavba školy v Němčicích nad Hanou, jež byla po opravách v září konečně zpřístupněna žákům.

Otevřený „Severní“ obchvat města Prostějova se sice budoval „pouze“ od srpna 2019, nicméně přípravy na něj trvaly více jak deset let. Největším problémem se v této souvislosti kromě shánění zhruba 355 milionů korun stalo jednání s více jak sto vlastníky pozemků, po nichž potřebná silnice vede. 

Přesně deset let se rovněž intenzivně chystala stavba stezky kolem plumlovské přehrady, po níž se první cyklisté a bruslaři mohli projet na podzim. Ani v tomto případě rozhodně vše nešlo „jako po drátkách“ a bylo třeba překonat mnohé překážky.

Z toho všeho plynou dvě zprávy, jedna dobrá a druhá horší. Tou první je, že pokud jste loni něco důležitého nestihli, pak nemusíte zoufat. Čeká vás nadcházející rok, kdy budete moci své plány realizovat. Tou horší je, že jednoduché to tedy rozhodně mít nebudete…

 

Speciální příloha ROČENKA 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 10. ledna