Rok utekl jako voda. A zatímco bilancování kalendářního letopočtu probíhá právě v těchto dnech, pokud se jedná o turistickou sezónu, ta fakticky končívá už v říjnu. A jaká v Plumlově byla? Ani špatná, ani dobrá, zní ve stručnosti odpověď od kastelána památky Pavla Zástěry (na snímku).

Zámek a jeho osazenstvo se musely vypořádat s nástrahami koronavirové pandemie, omezenými finančními prostředky i úbytkem návštěvníků. Nakonec se ale podařilo Plumlov udržet aktivní institucí se spoustou akcí a zájemců o prohlídky, které si každoročně získávají nemalou oblibu. Plumlov, ten už není dávno známý jen na Hané. Ale sjíždí se sem lidé z celého Česka. S dlouholetým kastelánem zámku jsme ovšem nehovořili jen o nedávno skončené sezóně, ale třeba také o životě kastelána a jeho úskalích.

 

 * Jak byste zhodnotil uplynulou sezónu? Co přinesla?

„Když člověk neví, co přinese další měsíc, další půlrok, tak se některé věci špatně chystají a domlouvají. Nicméně lidé kolem už jsou tím asi vyučeni. Nebylo to teda nijak problémové. Nakonec kromě omezení v dubnu a květnu proběhla sezona standardně a podzimní akce jsme uspořádali dle plánu. Ani jsem s nimi po roce 2020 nepočítal. Chystal jsem je tedy trochu opožděněji.“ (úsměv)

* A pokud se jedná o čísla?

„Je to samozřejmě odvozeno od možností a taky od určitého vyděšení části společnosti. Měli jsme nějakých šestnáct tisíc návštěvníků. Což je docela slušné, ale mohlo to být lepší.“

* Takže neslavíte, ale ani si nezoufáte?

„Přesně tak. Já jsem nečekal zásadní posun dál. Opakuji, když nevíte, kolik lidí může být ve skupině, co platí, nebo neplatí, může, nebo nemůže být a pořád sledujete, zda vůbec můžete něco uspořádat, tak je to vcelku dobrý výsledek.“