Že volejbalistky VK Prostějov spadly do covidové karantény? V kontextu současné situace s koronavirovou mutací omikron v České republice a vzhledem k nastaveným protiepidemickým opatřením vlastně nejde o žádné překvapení, spíš se něco takového dalo předpokládat. Dříve (k čemuž nyní došlo), nebo později.

Stačí se podívat okolo, především do ledního hokeje. Tam momentálně zůstaly ze zápasových programů všech soutěží v čele s Tipsport extraligou i Chance ligou jen pouhá torza, neboť většina zúčastněných mužstev postupně putovala do domácí izolace. A některá kola musela být kompletně odložena, protože je neměl kdo hrát.

Je pravda, že na zimních stadionech se nakažlivost obecně ještě zvyšuje příhodnými podmínkami pro globálně sledovaný virus. Ale přesto se za momentálních okolností s povinným testováním dvakrát týdně zkrátka musí počítat s tím, že obdobná vlna karantén postupem času paralyzuje také všechny ostatní týmové sporty. Otázkami zůstává jen to, do jaké míry a na jak dlouho.

Proto není nutné brát poměrně brzkou karanténní umístěnku prostějovských žen jako nic negativního. Ideální by však bylo, kdyby si teď omikronem prošel kompletně celý mančaft, nebo alespoň jeho většina. Aby v dalších týdnech tolik nehrozila opětovná izolační stopka. I k něčemu takovému totiž může klidně docházet.

Samozřejmě podstatné též bude mít po uzdravení proti komu bojovat. Jinak řečeno: pokud mezitím covid-19 vyřadí také soupeře, začnou se odložené duely nepříjemně hromadit. A případná hrozba termínového problému dokončení soutěže (obecně všech soutěží) v plném rozsahu se určitě může stát naprosto reálnou. Záleží na vývoji, který se předem nedá s úplnou přesností vůbec odhadnout.

Zatím tedy nezbývá než věřit, doufat či případně modlit se. Změna přístupu vlády ČR, potažmo hygieniků k řešení koronavirového tématu s ohledem na specifika a potřeby sportu totiž asi nehrozí...