Úvodní grandslam sezony tenistům nevyšel. V Melbourne hned v 1. kole skončila Petra Kvitová, Kateřina Siniaková a také Jiří Veselý a Jiří Lehečka. Ve skvělých výkonech z minulé sezony naopak pokračuje Barbora Krejčíková, která ve čtyřech zápasech ztratila jediný set a postoupila už do čtvrtfinále.

„Je to neuvěřitelný pocit. Dostat se na Australian Open mezi nejlepší osmičku je něco speciálního. Hodně mi pomáhá podpora nejbližších z domova. Jsem ráda, že nevstávají na mé zápasy zbytečně,“ těší Krejčíkovou.

Česká tenista si v prvním grandslamovém týdnu poradila s nepříjemnými soupeřkami a ve 3. kole přetlačila Lotyšku Jelenu Ostapenkovou až ve třech setech. Zato Bělorusku Viktorii Azarenkovou vyprovodila z kurtu za hodinu a půl.

„Vítězství si opravdu velmi vážím. Vika je velká hráčka a zdejší dvojnásobná šampionka, hodně jsem si přála uspět. Bylo ale vidět, že si pomalu zvykám na arénu Roda Lavera, cítila jsem se tu mnohem lépe než minule napoprvé,“ poznamenala Krejčíková, kterou v boji o semifinále čeká Američanka Madison Keysová.

Nad Síly Veselého byl Američan Stefan Kozlov startující pouze díky volné kartě od pořadatelů. Český tenista nezískal ani set a zkazil čtyřiapadesát míčů. „Soupeř měl výbornou obranu, přesto se dal porazit. Utkání jsem nezvládl, prakticky jsem se porazil sám,“ přiznal selhání Veselý.

Čtyři sety odehrál při své grandslamové premiéře Lehečka, než byl přinucený blahopřát s postupu Grigoru Dimitrovovi z Bulharska. „Rozhodly zkušenosti. Když byl těsný stav, tak ode mě bohužel přišla nějaká chyba nebo ne úplně zdařilá výměna, Naopak když on třeba odvracel brejkbol, tak to zahrál podle svého žebříčku. Ví, kdy a co kam zahrát,“ postřenul Lehečka.

Největší australský turnaj vůbec nevyšel Kvitové. Finalistka z roku 2019 nestačila na Rumunku Soranu Cirsteaovou, s níž prohrála i loni. V celém utkání uhrála pouze čtyři hry a udělala téměř čtyřicet nevynucených chyb.

„Už před turnajem mě trápilo zápěstí, neměla jsem nahráno. I to mělo na zápas vliv. Soupeřka ale hrála dobře a využila, že se mi nedařilo na servisu,“ uvedla Kvitová. „Vypadnutí v prvním kole samozřejmě bolí, ale po tom měsíci, který nebyl ideální, ani nejsem moc překvapená, že to takhle dopadlo,“ dodala tenistka.

Siniaková na Australian Open skončila v 1. kole dvouhry počtvrté za sebou. Tentokrát doplatila na těžký los, který jí do cesty postavil ve formě hrající šestou nasazenou Estonku Anett Kontaveitovou. „Snažila jsem se, ale nestačilo to. Anett hrála výborně,“ posteskla si Siniaková.