Dvě zajímavé osobnosti se v probíhající hokejové sezóně vystřídaly na lavičce Prostějova. Na straně jedné je to dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný mistr české, respektive československé nejvyšší soutěže, zkušený obránce ovšem nováček mezi trenéry Jiří Vykoukal. Na druhé straně je to Ladislav Lubina, někdejší úspěšný útočník, čtyřnásobný medailista s mužskou reprezentací a trojnásobný vítěz nejvyšší tuzemské ligy. Hokejové mohykány spojuje ještě jedna věc: věk. Ladislav Lubina je jen o čtyři roky starší.

Oba však hlavně svázali své trenérské služby s prostějovským hokejem. A jak nyní vyznívá porovnání výkonů mužstva pod taktovkami těchto mužů? Pojďme se na to podrobně podívat. Jiří Vykoukal odtrénoval v sezóně 16 utkání s bilancí 7-0-2-7. Tým se ke konci jeho angažmá coby trenéra pohyboval okolo 8. až 10. místa tabulky. Jeho nástupce Ladislav Lubina odtrénoval nejprve 13 utkání 1. části základní skupiny (4-2-3-4) a následně dalších 18 zápasů ve skupině o předkolo play-off (9-1-2-6).
Oba přitom zažili vzestupy a pády. Vykoukal se může pochlubit tím, že v začátku sezóny mužstvo porazilo Chomutov či Vsetín. Nebo že mezi 9. a 13. kolem tým nebyl poražen, i když hrál spíše se slabšími celky. Neúspěchem je naopak druhá polovina října, ve které Jestřábi získali jediný bod a prohráli šestkrát v řadě, z toho první tři porážky byly ještě za Jiřího Vykoukala (skóre 1:12), následující jednu si připsal jeho tehdejší asistent Ivo Peštuka a zbylé dvě už připadají na Ladislava Lubinu. Ten se následně mohl pochlubit, že po zbytek základní části (s výjimkou utkání s Motorem) dopadla všechna utkání těsně, a to ať už výhry, nebo prohry. Zároveň přidal v samém závěru šest zápasů, v němž tým v řadě bodoval. Jako pomyslné mínus tu jsou ale utkání se Sokolovem a Kadaní, která se týmu nepovedla, a opakované ztráty zápasů ve třetích třetinách.
Vraťme se ale ještě jednou k číslům. Hodně říká také skóre. V něm vychází mírně lépe Ladislav Lubina. V základní části i ve skupině o předkolo jeho hráči dávali v průměru více branek než v době úřadování Jiřího Vykoukala. A naopak jich méně dostávali, i když rozdíl v základní části není veliký. Na druhou stranu je třeba připomenout, že posledních osmnáct kol hrají Jestřábi s papírově horšími celky. Což se dozajista na konečných číslech promítlo. Když to ale shrneme, změna v obsazení trenérského postu byla vidět (stabilnější výkonnost v závěru druhé poloviny základní části), nevedla však zároveň k hlavnímu cíli, tedy k osmému místu průběžné tabulky.

Jak si vedli trenéři na lavičce Prostějova?
Jiří Vykoukal vs. Ladislav Lubina
ZÁPASY z. č. 16 (7-0-2-7) 13 (4-2-3-4)
ZÁPASY o předk. X 18 (9-1-2-6)
SKÓRE z. č. 46:56 40:43
SKÓRE o předk. X 72:50
PRŮMĚR BRANEK z. č. 2,88/3,5 3,08/3,31
PRŮMĚR BRANEK o předk. X 4,00/2,78
NEJVÍCE VÝHER V ŘADĚ 4 4
NEJVÍCE PROHER V ŘADĚ 3 3
NEJVYŠŠÍ VÝHRA 9:3 (Sokolov) 7:0 (Třebíč)
NEJVYŠŠÍ PORÁŽKA 3:9 (Poruba) 0:6 (České Budějovice)
PRŮMĚR BODŮ NA ZÁP. z. č. 1,63 1,46
PRŮMĚR BODŮ NA ZÁP. o předk. X 1,72

DŮLEŽITÉ UDÁLOSTI ZA PŮSOBENÍ TRENÉRŮ (V ROZEHRANÉ SEZÓNĚ)
JIŘÍ VYKOUKAL
• Marek Račuk kapitánem
• Na zkoušce uspěli Matěj Novák a David Brančík
• V týmu končí brankářská jednička Jakub Neužil
• Tomáš Divíšek na marodce

LADISLAV LUBINA
• 30. října odehrál poslední zápas za Jestřáby Petr Kafka
• V listopadu jej postupně následují David Brančík, Miroslav Novotný, Jan Berger či Daniel Dvořák
• Do týmu přichází například Matej Paulovič, Martin Jandus, vypomáhá Daniel Vachutka a Patrik Miškář
• 13. listopadu se z marodky vrací Tomáš Divíšek