Prostějovská knihovna už dávno nenabízí čtenářům pouze knížky, naopak. Jak oddělení pro dospělé, tak to pro děti a mládež pořádají také řadu zajímavých akcí. Výjimkou nebyl ani minulý týden, kdy si v úterý na své přišly nejmenší děti.

V oddělení na Vápenici jim totiž pracovnice knihovny četly pohádky. Ale zároveň je také učily: děti se dozvěděly něco více o Slunci, a jak tato hvězda ovlivňuje Zemi. „Vždycky máme tohle čtení zaměřené tematicky, tentokrát bylo věnované Slunci. Proto jsme měly k tomu i globus a třeba baterku, abychom dětem ukázaly, jak se Země otáčí a jak se stane, že někde na naší planetě panuje den a někde noc,“ uvedla za knihovnu Jarmila Šmucrová.
Děti přitom mohou podobné věci objevovat už v útlém věku. Někteří autoři na ně pamatují a tvoří knížky a další díla takovým způsobem, aby pro ně téma plné fyziky bylo srozumitelné. „Máme třeba leporela, na nichž se děti už od dvou tří let mohou mnohé o Slunci nebo Měsíci naučit,“ dodala Jarmila Šmucrová. Během akce pak proběhla jak část plná aktivit, tak ta poslechová. A děti se hojně zapojovaly, což samozřejmě osazenstvo knihovny těší. „Jsme rádi, že při každé akci mají děti zájem. A chtějí se vracet. Bohužel ne vždy můžeme vyjít vstříc. Akce je na objednávku, kapacita je omezená na dvanáct dětí. A už nyní máme dva měsíce dopředu plno,“ vysvětlila.