Po roční pauze si tenisté České republiky zahrají finálovou fázi Davis Cupu. V kvalifikačním duelu udolali na půdě soupeře v Portugalsku a po vítězství 3:1 postoupili do další fáze, která se bude hrát v září.

Celé střetnutí zahájil souboj Jiřího Lehečky s Nunem Borgesem a šlo o hodně vyrovnaný duel, v němž se česká jednička pořádně nadřela. Zástupce prostějovského klubu bojoval s vlastní nervozitou, přesto si vypracoval hned sedmnáct brejkbolů. Čtyři proměnil a právě to rozhodlo o jeho vítězství. „Zpočátku jsem byl příliš pasivní, po dlouhé době jsem hrál na antuce a trvalo mi, než jsem se dostal do tempa, které jsem potřeboval. Hlavně ve druhém setu jsem naštěstí docela dobře servíroval, to bylo rozhodující,“ hodnotil vlastní výkon Lehečka.

Poté se na kurt dostal Tomáš Macháč, jehož soupeřem byl zkušený Joao Sousa. Svěřenec Jaroslava Navrátila získal první set v dramatické zkrácené hře, druhou sadu ale prohrál. V rozhodujícím dějství už byl ale lepší a po necelých třech hodinách získal druhý bod. „Mám pocit, že utkání trvalo snad šest hodin, ale stálo to za to. Rozhodla třetí hra posledního setu. Trvala přes dvacet minut, to jsem ještě nezažil. Ale dopadlo to dobře,“ radoval se Macháč.

Do čtyřhry nastoupil vedle Macháče navrátilec do sestavy Adam Pavlásek. Český pár měl dobré začátky obou setů, náskok brejku ale ani v jednom případě nedokázal udržet a domácí dvojice Borges - Francesco Cabral udržela domácí naději na obrat, přestože rozhodující sada dospěla až do tie-breaku. „Je to škoda, chtěli jsme zápas ukončit. Byl to oboustranně kvalitní zápas. Měli jsme pár šancí, ty se nepodařilo využít. Debl je většinou o několika míčích, ty rozhodující tentokrát získal soupeř,“ posteskl si Pavlásek.

V souboji se Sousou sice Lehečka jako první přišel o servis, dokázal ale rychle zareagovat, průběh setu otočil a v koncovce byl o kousek lepší. Domácí tenista po ztracené sadě už nedokázal patřičně vzdorovat. Trpělivě a současně dostatečně razantně hrající Lehečka byl pánem na kurtu a až do konce střetnutí ztratil jedinou hru. „Doufal jsem, že už nebudu muset hrát, to se nepovedlo. O to větší jsem pak měl motivaci, abych už celé střetnutí zavřel. Tohle utkání bylo lepší než to předešlé. Na antuku jsem si zvykl, a přestože tam bylo několik těžkých okamžiků, podařilo se mi vyhrát. Atmosféra byla skvělá, doufám, že už brzy budeme hrát také doma a užijeme si to s našimi fanoušky,“ prohlásil bezprostředně po zápase Lehečka.

 

Kvalifikace Davis Cupu:

Portugalsko – Česko 1:3

Borges – Lehečka 4:6, 4:6

Sousa – Macháč 6:7, 6:3, 2:6

Berges, Cabral – Macháč, Pavlásek 7:5, 6:4

Sousa – Lehečka 4:6, 1:6

 

 

Očima kapitána Jaroslava Navrátila:

„Z postupu mám obrovskou radost, především pro mladé kluky to je velká věc. Postupně se derou nahoru, teď to ukázali také v Davis Cupu. Lídrem byl Jirka Lehečka. Dokázal navázat na nedávné výkony na Australian Open. Absolvoval fantastický měsíc, moc bych si přál, aby na to v dalších turnajích navázal. Získal první a také rozhodující bod. Na klíčový duel byl připravený. Nedávat jen do čtyřhry bylo dobré rozhodnutí. Mohl se soustředit na rozhodující zápas. Čtyřhra byla podle mého hodně kvalitní a nabídla skvělý tenis. Chyběl kousek a mohlo být hotovo už po třetím utkání. Třeba se to podaří příště. Teď mají kluci před sebou půl roku a věřím, že se budou pořád zlepšovat. Tak, abychom mohli v září konkurovat těm nejlepším a bojovat o velký výsledek. Moc se na to všichni těšíme.“