Střední školy v Prostějově získají finanční prostředky na školní akce nebo celoroční vzdělávání. Rozhodla o tom na svém úterním jednání rada města. Celoroční činnost by se měla týkat třeba střední zdravotnické školy, další příspěvky mohou po schválení zastupiteli putovat na Střední školu designu a módy. A peníze by měl dostat také Junák či několik jednorázových akcí.

Z rozpočtu města Prostějova poputují dotační finance na podporu celoročního vzdělávání či jednorázových akcí. O části rozhodli na svém posledním jednání v úterý 7. února radní, další žádost o dotaci budou hodnotit zastupitelé a zastupitelky. „Věřím, že kolegové náš návrh podpoří. Vzdělávání i smysluplné využití volného času je důležitým tématem pro celé zastupitelstvo,“ řekl primátor František Jura (ANO 2011). 

Městskou finanční podporu budou moci využít ke své celoroční činnosti například na Střední zdravotnické škole, Prostějov. „Půjde o vzdělávání seniorů. Třicet tisíc korun bude možno použít na lektorné, kancelářské potřeby, výukový materiál a úhradu provozních nákladů,“ prozradil náměstek primátora pro školství Miloš Sklenka (ANO 2011. Stejnou dotaci získá Insita Pers. Prostějovská společnost se zabývá třeba úklidem, ale také správou budov. „Tady bude možné peníze využít na projekt ´Stolečku, prostři se.´ Konkrétně pro lektorskou činnost, nákup materiálu a dopravu,“ doplnil náměstek.

Zastupitelé budou hodnotit doporučení radních pro dotaci Junáku – českému skautu, středisku Járy Kaštila Prostějov ve výši 80 000 korun. V tomto případě by peníze měly jít na táborové vybavení a dále práce na klubovně. „Junáci budou moci, pokud zastupitelé a zastupitelky kladně dotaci vyhodnotí, použít peníze na podporu činnosti - táborové vybavení – stany, plachty, dřevo, nádobí, lékárna; pronájem mobilních toalet, kancelářské potřeby, výtvarný materiál, klubovna – energie, lazury, dlažba, obrubníky, beton, bednění, štěrk,“ popsal detailně Sklenka.                                              

Dočkat by se ale mohli i pořadatelé jednorázových akcí. Radní rozhodovali o podpoře pro Mensu České republiky a Střední odbornou školu Prostějov na akce jako je logická olympiáda nebo Hanácká barman show. „Dotační podporu získá také soukromá aktivita Valentýna Hotsy na deskovou hru ´Finance hrou´. Zde je možno dotaci využít na herní desky, krabice, reklamu a herní předměty. Celkově půjde o dotace v hodnotě sto deset tisíc korun,“ konkretizoval dále náměstek prostějovského primátora.

Částky 50 000 korun a více budou muset ještě schválit zastupitelstvo, které bude rozhodovat i o dotační podpoře pro Střední školu designu a módy, Prostějov. Žadatel by rád peníze využil na akci Doteky módy 2023.   .