Rada města Prostějova schválila minulé úterý plán prevence kriminality na nadcházející čtyřleté období. V plánu na roky 2022 až 2025 jsou zahrnuty různé akce, které se v minulých letech v Prostějově osvědčily. Na základě schváleného dokumentu bude vedení magistrátu čekat na ministerské dotace. 

„Plán prevence kriminality je třeba mít připraven a schválen jako strategický dokument pro případ vyhlášení dotačního programu na prevenci kriminality Ministerstva vnitra ČR. Následně budou zpracovány jednotlivé dílčí projekty, které již byly Radou města Prostějova projednány a schváleny v rámci projektového námětu Projekty prevence kriminality 2022 a jsou připravovány pro případnou realizaci. Současně probíhá zpracování bezpečnostní analýzy, která je nezbytnou součástí žádostí o dotace ze státního rozpočtu a vychází ze statistických dat Městské policie Prostějov a Policie ČR za předchozí kalendářní rok,“ vysvětluje náměstkyně primátora Alena Rašková (ČSSD).

A které projekty prevence kriminality patřily v Prostějově v uplynulých letech k těm nejúspěšnějším? „Nepochybně to byly například pobytové a preventivní akce pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin, dále forenzní značení jízdních kol a invalidních vozíků syntetickou DNA, digitalizace a reprodukce městského kamerového systému včetně rozšíření analytických nástrojů pro vyhodnocování záznamů pořízených kamerovým systémem nebo on-line propojení operačních pracovišť městské policie a Policie ČR,“ vypočítala náměstkyně Alena Rašková.