Jako by to byli dva úplně jiní lidé. Na jedné straně je čtyřiadvacetiletý Dominik Z. z Prostějova rocker, který si bez alkoholu nedokáže svůj život představit. Úplně jiný mladý muž předstoupil před prostějovský soud, kde žádal o snížení doby zákazu řízení.

Obžalován byl poté, co jej policisté zastavili a on jim nadýchal 1,74 promile alkoholu. Soud mu nakonec vyhověl, na druhou stranu mu navýšil peněžitý trest na 56 000 korun. Večerník sledoval jednání naživo v soudní síni.

„Žer a chlasté, aji kdyby ti měl bok prasknót,“ doporučuje na svém facebookovém profilu Dominik Z. Zřejmě právě tímto heslem se řídil koncem listopadu loňského roku. Bohužel mu to nezabránilo v tom, aby nesedl za volant. Prostějovští policisté jej zastavili v ulici Dr. Horáka a vzhledem k množství alkoholu mu na místě zabavili řidičák.

Soud jej pak trestním příkazem zasílaným poštou potrestal pokutou 30 000 korun a dvěma roky zákazu řízení. To však pro milovníka vozů značky Ford, který pracuje v lese jako dřevorubec, znamenalo zásadní komplikaci při dojíždění do zaměstnání. Proto si vzal advokáta a rozhodl se bránit přímo během hlavního líčení. „Zklamal jsem rodinu, stydím se v práci. Moc toho lituji,“ přečetl mimo jiné z vytištěného papíru Dominik Z.

Zatímco policistům odmítl osvětlit, co jej vedlo k tomu, že sedl za volant opilý, u soudu byl sdílnější. „Byli jsme s přítelkyní na akci v Olomouci, odkud nás můj otec zavezl domů. Jí se v noci udělalo špatně a zvracela, proto jsem se rozhodl, že jí zajedu na benzinku koupit colu, která je dobrá na žaludek. Policisté mě zastavili jen pár metrů od domu,“ popsal obžalovaný. Nakolik byla tato verze události pravdivá, věděl pouze on sám. O čem nebylo třeba pochybovat, bylo to, že obžalovaný toužil zkrátit původně udělené dva roky zákazu řízení. Byl přitom ochotný zaplatit i vyšší pokutu.

S ohledem na to, že Dominik Z. dosud nebyl trestaný a v minulosti se dopustil pouze banálních dopravních přestupků, rozhodl se soud v tomto případě jeho žádosti nakonec vyhovět a dobu bez řidičáku snížit na 18 měsíců. Na druhou stranu téměř na dvojnásobek navýšil pokutu, kterou bude muset Dominik Z. zaplatit. 

„Nelze v žádném případě být mírnější než v přestupkovém řízení, kde vám rovněž hrozil minimálně rok zákazu řízení. Doufám navíc, že už vás nikdy nenapadne sednout opilý za volant,“ rozloučil se s ním soudce Petr Vrtěl.

Rozhodnutí soudu je již pravomocné.