V zámku na Pernštýnském náměstí byla uplynulý čtvrtek 10. února zahájena slavnostní vernisáží výstava obrazů Antonína Kameníka. A to u příležitosti výročí umělcova narození, závěrem loňského roku od něj uplynulo 135 let. Jeho dílo jej každopádně přežilo. Kdo to byl? A jaká díla jsou k vidění až do 24. března?

„Ve výtvarné tvorbě se Kameník zaměřil zejména na grafiku, ale věnoval se i technikám akvarelu, olejomalby, tempery nebo perokresby. Mimo to tvořil sádrové a kamenné plakety, busty, sošky, umělecké plakáty, čestné diplomy, prapory, pamětní desky a scénické výpravy. Oblast jeho zájmu tvořila i knižní úprava, kromě řady ex libris převážně s lyrickými motivy dokonce několik knih ilustroval,“ uvádí k pozvánce na výstavu Tomáš Cydlík.

Podobně jako Kameníkovy techniky byly různorodé i motivy jeho děl. „Kameníkovi se podařilo portrétovat několik významných osobností, za povšimnutí stojí portréty prostějovského starosty Ondřeje Přikryla, básníka Jiřího Wolkera nebo hudebního skladatele Vladimíra Ambrose. Zobrazoval také krajinu, lesní zákoutí, architekturu a kromě námětů ze všedního života prostých lidí i folklórní a divadelní výjevy,“ dodává Cydlík.