V minulosti jsme ve Večerníku několikrát polemizovali nad tím, jak (ne)chtějí postupovat mnohé fotbalové týmy z krajských či okresních soutěží. I od klubů na Prostějovsku to bylo slyšet. Zmiňme třeba Vrahovice. A taky Pivín a Klenovice na Hané. V těch sezónách nejhůře druhé týmy v tabulce. Ale postup nechtěly z různých důvodů, roli hrála třeba dojezdová vzdálenost nebo obava, že by po postupu tým ztratil s přibývajícími porážkami drajv.

Že se něco takového stane v amatérském sportu, to se dá ještě pochopit. Osobně jsem sice spíše zastáncem toho, že když je možnost postoupit, jdu do toho, ale to je asi jen osobní přesvědčení.

Co už je méně pochopitelné, to je totéž v profesionálních soutěžích. Blíží se konec základní části Chance ligy. První dvě místa trošku překvapivě obsadily Litoměřice a Třebíč. Už nyní se přitom z vícero míst ozývá, že úspěch je to sice pro týmy velký. Ale snaha o postup? Nula.

Litoměřice fungují (nebo by měly fungovat) jako taková akademie pro mladé. Aby se obouchali v dospělém hokeji. Třebíč je tradiční klub 1. ligy. Ale hodně závislý na spolupráci s extraligisty. Dokázala by se Horácká Slavia zmátořit v extralize? No, pochybnosti jsou namístě.

Teď už jen zbývá sledovat, jak se budou týmy snažit ve vyřazovací části. Aby to nakonec nebylo jen o Vsetínu a Jihlavě.