Jak je něco takového vůbec možné!? To je asi to první, co vás napadne v souvislosti s „podnikáním“ Kateřiny Koldové. Šestapadesátiletá žena, která aktuálně slibuje nové byty v projektu u prostějovské Galy a v Lesnické ulici v Plumlově, má za sebou mnohem temnější minulost, než by si člověk vůbec dokázal představit.

Dlouhé hodiny by o ní mohli hovořit mimo jiné podvedení zájemci o byty v domě, který se měl stavět ve Velké Bystřici. Ten však dodnes nestojí, přestože lidé už před 13 lety složili zálohu ve výši 80 000 korun. Ačkoliv o celé záležitosti natočila reportáž i Česká televize, věc zcela nepochopitelně vyzněla do ztracena. Tento obří STÍN MINULOSTI nyní s plnou vahou téměř jistě dopadne i na lidi, kteří projevili zájem o byty v Prostějově či v Plumlově.

 Je to celkem jednoduchý fígl, který švihácké podnikatelce beztrestně vychází už neuvěřitelně dlouho. Jedná za firmy, jejichž jednateli jsou muži, které se jí podařilo zmanipulovat. Když vybere peníze a celý projekt dospěje ke krachu, přenechá veškerou odpovědnost na nich. Přímo u soudu o jejích praktikách vypovídal bývalý bankéř Emil Macků, který kvůli spolupráci s ní nejen čelil obžalobě, ale nakonec skončil na samém okraji společnosti. Tímto způsobem zneužila i svého vlastního syna, který byl jednatelem společnosti, přestože v té době pracoval ve skladu a následně kvůli prodeji drog skončil ve vězení. 

 

Podle informací Večerníku měla Kateřina Koldová po roce 2000 kvůli kšeftům s pozemky zakázáno soudně podnikat. Už tehdy přesto spolupracovala se stárnoucím Milošem F. z Ostravy. Právě on byl původním jednatelem firmy DEVAG BD, která ve Velké Bystřici po vleklých problémech nakonec dostavěla bytový dům a slibovala výstavbu dalšího. Přestože celá řada lidí v roce 2008 složila zálohu ve výši 80 000 korun, na jeho stavbu nikdy nedošlo a zájemci své peníze už nikdy nedostali zpět.

Zástupy poškozených

„Ohledně nového bytu jsem vždy jednal s paní Kateřinou Koldovou, všechno vyřizovala, stále mám k dispozici i naši e-mailovou korespondenci,“ potvrdil nám Tomáš Dostál, který se po dvou letech planých slibů, kdy se nedočkal ani bytu, ani vrácení peněz. Obrátil se nejprve na policii a později i na Českou televizi. Ta o celé záležitosti natočila reportáž z cyklu Černé ovce, kterou je možné dodnes dohledat v internetovém archivu. Navzdory jejímu odvysílání se však vůbec nic nezměnilo. „Vše mě stálo spoustu času i energie, přesto jsem peníze zpět nikdy nedostal a ani dům dodnes nestojí,“ prohlásil nedávno Tomáš Dostál.

Podobných příběhů řemeslníků a dalších lidí, jimž uvedená žena z Kraliček dluží zejména za nezaplacené faktury, k nám do redakce doputovalo nebývalé množství a není v našich silách je všechny zpracovat. Kateřině Koldové se přitom povedl doslova husarský kousek, když v době, kdy byla v osobním bankrotu a věřitelům dlužila přes 10 milionů korun, získala její firma od státu pětimilionovou dotaci na stavbu Domova pro seniory v Bedihošti. Přitom insolvenční řízení Koldové bylo ukončeno, neboť se u této ženy údajně nepodařilo zjistit žádný majetek. S výstavbou objektu v Bedihošti se pak začalo už v roce 2015, dům měl být dokončen do dvou let, dle našich aktuálních informací se jej však ani do konce roku 2021 nepodařilo zkolaudovat.

Neexistující domy u Galy a v Plumlově

 

Navzdory tomu Kateřina Koldová na plné obrátky rozjela prodej bytů v domě v areálu prostějovské Galy, kde jich mělo vzniknout zhruba 50 v ceně od 2 milionů korun. Další pak měly vzniknout v rámci projektu Viladomy v Lesnické ulici v Plumlově. Ten měl být dokonce dokončen už v závěru uplynulého roku. Už nyní je jisté, že se tento slibovaný termín nestihne, reálné vybudování se nyní jeví jako dosti nepravděpodobné. V obou případech Kateřina Koldová vybírala zálohy ve výši 100 tisíc korun. Dočkají se někdy zájemci bydlení či vrácení peněz? Podobný projekt z Velké Bystřice na tuto otázku dává dosti pesimistickou odpověď.  

Sama Kateřina Koldová už s Večerníkem ohledně celé záležitosti odmítá komunikovat, při posledním rozhovoru se omezila pouze na verbální útoky a pak již nezvedala telefon vůbec.