Ano, tohle je válka, a netvařme se, že je daleko a nás se netýká! Čtvrteční ráno 24. února 2022 už bude navždy zapsáno do historie jako den, na který Evropa nikdy nezapomene. To, o čem se v posledním měsíci mluvilo stále hlasitěji, se stalo skutečností. Ruský prezident Vladimír Putin v brzkých ranních hodinách ohlásil útok na území Ukrajiny.

Válka pokračuje pátým dnem a Ukrajinci se hrdinně brání. Celý demokraticky smýšlející svět ruskou agresi odsoudil, načež se rodí stále nové a nové sankce vůči Rusku. Různé země včetně České republiky navíc pomáhají Ukrajině dodávkami zbraní, střeliva a vojenské techniky. Večerník zajímal také názor představitelů Prostějova, a jak vlastně Ukrajině může pomoci naše město.

V pátek 25. února se sešla Rada města Prostějova k naprosto mimořádnému jednání. „Sešli jsme se, abychom urychleně jednali o pomoci lidem postiženým válečným konfliktem na Ukrajině. Po společném usnesení rada města deklaruje vůli nabídnout materiální i administrativní pomoc občanům Ukrajiny zasaženým válečným konfliktem, kteří se nacházejí na území našeho města. Dále poskytneme krizové ubytování příchozím rodinám zasaženým válečným konfliktem a také materiální i finanční pomoc pro řešení případné migrační krize prostřednictvím organizací, které takovou pomoc profesionálně organizují,“ shrnul pro Večerník výsledky mimořádného jednání rady města primátor Prostějova František Jura.

Už v pátek  radnice v Prostějově zřídila speciální e-mailovou adresu pro obyvatele Ukrajiny žijící ve městě. Jejím prostřednictvím mohou požádat o pomoc v souvislosti s válkou v jejich zemi. „Město je připraveno podat Ukrajincům pomocnou ruku například při vyřizování úředních záležitostí. Pokud se občané Ukrajiny dostanou do nesnází například kvůli vízům nebo jakékoliv jiné záležitosti, budeme jim podávat potřebné informace a zprostředkovávat pomoc města, magistrátu i dalších úřadů. Jsou to naši sousedé, řada z nich ve městě žije a pracuje a jejich osud nám rozhodně není lhostejný,“ uvedl dále primátor František Jura, který zřízení zvláštního e-mailu inicioval.

První muž Prostějova sleduje vývoj událostí na Ukrajině takřka nepřetržitě. „Je to všechno šílené a zároveň absurdní! Pořád nemohu uvěřit tomu, že se něco takového může ve jedenadvacátém století stát. Lidé včetně dětí na Ukrajině umírají a my nesmíme ani na chvíli zapomenout na to, že tato válka se bytostně a bezprostředně týká i nás! Ne, není to daleko, vzdušnou čarou jen pár stovek kilometrů. Nikdo v tuto chvíli nemůže odhadnout, kde se Putin a Rusko zastaví a zda jeho agrese skončí Ukrajinou. Já mám obavy, že tomu tak nebude. Nechci ale nikoho strašit, je to pouze můj subjektivní pocit,“ svěřil se Večerníku primátor Prostějova František Jura.

S velice razantním prohlášením pak přišel první náměstek primátora. „Je to hrůza v jedenadvacátém století řešit problémy zbraněmi, to je nepřijatelné! Vracíme se do třicátých let minulého století, do období před druhou světovou válkou. Zásadně s takovým postupem nesouhlasím! To je neomluvitelné. Současné vedení Ruska v čele s prezidentem Putinem se snížilo na úroveň nacistického Německa,“ má jasno Jiří Pospíšil, kterého se Večerník zeptal, zda válka na Ukrajině může přinést problémy i prostějovskému podnikatelskému prostředí. V případě mobilizace Ukrajinců by totiž prostějovské firmy přišly o stovky zaměstnanců. „Pokud budou muset někteří zaměstnanci odejít, pak to problém může být. Tak to většina zaměstnavatelů začíná vnímat. Já osobně jsem jednal s vedením firmy Mubea, jestli je možné nějakým způsobem pomoci. Nabídl jsem, že jsem ochoten, ve svém volném čase, ve své dovolené, na své vlastní náklady, jet na hranice Slovenska a Ukrajiny a dovézt rodiny uprchlíků do Prostějova. Jsme domluveni s panem jednatelem Mubey, že mi dá během dvou tří dnů vědět, jestli je třeba někoho z rodinných příslušníků zaměstnanců dopravit k nám na Moravu. Osobně jsem připraven pomoci, jak to půjde. Finanční podporu jsme za naši rodinu odeslali, za naše hnutí PéVéčko posíláme finanční příspěvek také. Pokud by někdo potřeboval pomoci s dopravou svých příbuzných z ukrajinských hranic, ať se na mě klidně obrátí,“ vyzývá prostřednictvím Večerníku Jiří Pospíšil.