Lidem se prostě nelze zavděčit... Když se v minulých letech nadvakrát rekonstruovala Tylova ulice, obyvatel= ze sousední Dobrovského ulice si stěžovali, že na opravu tohoto zákoutí město zapomnělo. Když konečně magistrát vyslyšel přání občanů a pustil se do rozsáhlých oprav komunikace, chodníků a parkovacích ploch v Dobrovského ulici, zase je všechno špatně. Zdejší občané si totiž naopak stěžují na to, že kvůli rekonstrukci je celá ulice zavřená...

„Požaduji vyjádření, kdo odsouhlasil úplnou uzavírku vnitrobloku Dobrovského – Brněnská na dobu šesti a půl měsíce! Proč se nepokračuje v plánovaných etapách prací na revitalizaci? První etapa měla být dokončena 17. prosince 2021. Další v dubnu 2022 a poslední v červenci 2022. Nikde ale nebylo oznámeno, že se bude uzavírat celý vnitroblok. Dochází vám, že omezíte život více jak 800 občanů z přilehlých domů? Kde má parkovat zhruba 100 aut z této oblasti více jak půl roku?

Tuto uzavírku nelze akceptovat a trpělivost obyvatel již dávno vzala za své,“ rozčiluje se prostřednictvím stížnosti na magistrátu Monika Dvořáková z Prostějova.

Ten se však brání tím, že náročná rekonstrukce Dobrovského ulice není možná bez její celkové uzavírky. „Regenerace této části sídliště, které má pouze jednu přístupovou komunikaci, je velmi složitá a nelze ji provést bez uzavírky. V rámci plánování stavby byla tato investiční akce rozdělena do etap. První byla zahájena loni na podzim a částečně byla otevřena loni před vánočními svátky. Aktuálně probíhá její dokončování, kdy budou zprovozněna veškerá nově vybudovaná parkovací místa. Poslední konstrukční vrstva na komunikaci bude položena až na konci celé revitalizace,“ uvedl na vysvětlenou Petr Brückner, vedoucí odboru rozvoje a investic prostějovského magistrátu.

Od pondělí 14. února byla zahájena rekonstrukce příjezdové komunikace a druhé poloviny uzavřeného vnitrobloku v Dobrovského ulici. „Příjezd na dokončenou první etapu bude přes staveniště podél bytových domů 8 až 14. Snažíme se zachovat maximální množství parkovacích ploch i při výstavbě. Dopravní uzavírka je stanovena na celou plánovanou dobu revitalizace, a to z důvodu, že je nutné mít uzavírky plánovány dopředu a zveřejněny na vývěskách v potřebné délce. Nicméně postup prací budeme koordinovat tak, aby omezení bylo přiměřené. Budeme se snažit dokončené části stavby přednostně otevírat tak, aby se kapacita parkování zvyšovala,“ uvedl dále Petr Brückner s tím, že chápe znepokojení místních občanů. „Ale revitalizace se dá vyřešit buď za tolerance obyvatel a zhotovitele stavby, nebo za úplné uzavírky vnitrobloku, jak to bylo i na jiných sídlištích. V Dobrovského ulici a na celém okolním sídlišti se snažíme zachovat maximum parkovacích ploch v provozu. Doufáme, že výsledná podoba následně bude dělat radost všem,“ vzkázal Brückner.