K požáru nízkopodlažní budovy vyjížděli v pátek 22. dubna ráno olomoučtí profesionální hasiči do Čechovic, místní části Velkého Týnce. Jednalo se o objekt bývalého autoservisu, který v současnosti sloužil jako sklad a dílna. Budova hořela v celém rozsahu na ploše zhruba 20x10 metrů i s dodávkou, která stála v těsné blízkosti. 

Požár byl ohlášen krátce po 6. hodině ráno na krajské operační a informační středisko s tím, že je celý objekt v plamenech. Na místo operační důstojníci vyslali 5 jednotek, později byla povolána i výšková technika. Ihned jsme zahájili hašení čtyřmi C proudy, zároveň jsme ochlazovali okolní budovy, abychom zamezili šíření požáru.

Uvnitř objektu se nacházely na několik místech propanbutanové láhve, které hasiči v silně zakouřeném prostoru vyhledávali a vynášeli ven, kde je ochlazovali. Jakmile jsme dostali plameny pod kontrolu a zabránili jsme jejich šíření, byla nasazena výšková technika, s jejíž pomocí jsme dohašovali konstrukce a rozebírali jsme je. Využívali jsme také termokameru, s níž jsme vyhledávali skrytá ohniska.

Zásah komplikovalo větší množství propanbutanových láhví a také hrozba zřícení prohořelých konstrukcí a zdiva. Během dohašovacích prací k jejich zborcení skutečně došlo, takže byl zásah veden zvenku, aby se snížilo riziko úrazu hasičů.

Příčinu na místě zjišťují naši vyšetřovatelé, kteří předběžně odhadli škodu na více než milion korun. Požár se obešel bez zranění osob.

Zasahovala profesionální jednotka ze stanice Olomouc a jednotky SDH Velký Týnec, Velká Bystřice, Doloplazy a Hlubočky.