Roli favoritek potvrdily volejbalistky České republiky v obou derby zápasech Golden European League žen 2022 proti Slovensku. Na dvou shodných čtyřsetových výsledcích se podílely i dvě hráčky VK Prostějov – každá na jedné straně.

Ve 3. kole základní skupiny B Zlaté Evropské ligy měl výhodu domácího prostředí tým SR, který však uprostřed minulého týdne v Nitře podlehl navzdory dost vyrovnanému průběhu 1:3 (-20, -21, 23, -22). Za hosty nastoupila v základní sestavě smečařka vékáčka Klára Faltínová, na hřišti vydržela dvě sady a zaznamenala 3 body. Slovenky extrémně držela prostějovská univerzálka Karin Šunderlíková, leč ani jejích 23 bodů na úspěch nestačilo.

„Podaly jsme určitě lepší výkon než předtím v Chorvatsku. Sice jsme znovu hodně chybovaly, ale také dělaly spoustu dobrých věcí. Cítíme, že se každým dnem víc a víc zlepšujeme. Nastartoval nás hlavně získaný set, bohužel jsme pak měly obavy víc riskovat. Přesto věřím, že další zápas odehrajeme ještě kvalitněji,“ říkala ve středu večer Karin Šunderlíková.

Úvodní dva sety sobotního duelu v Karlových Varech, což tedy vlastně byla vzájemná odveta, její slova platila. Slovenské družstvo vydřelo v koncovce první část, sahalo rovněž po zisku druhého dějství. Jeho závěr však urvaly Češky, aby se ve zbytku střetnutí už neohlížely zpět k výsledku 3:1 (-23, 23, 15, 17). Na obratu se výrazně podílela Klára Faltínová, jež naskočila z lavičky na sklonku zahajovací sady a zahrála výborně (12 bodů). Účku VK se dařilo především zpočátku, s přibývajícím časem byla Šunderlíková pozorněji bráněna a dohromady nasázela 17 bodů.

Zajímavostí odvetné exfederální bitvy bylo, že na západě Čech osobně fandili dva velcí příznivci volejbalového Prostějova a současně otcové zainteresovaných dcer. Pánové Faltín a Frič (tatínek Karolíny Fričové, která z Hané odchází), ovšem tentokrát povzbuzovali logicky proti sobě. Přesto si kamarádsky popovídali, viz připojený snímek.

Výběr ČR má teď po dvou triumfech slibně našlápnuto k postupu na závěrečný turnaj Final Four, k jistotě mu stačí v posledním utkání skupiny získat na vlastní palubovce dva sety proti Chorvatsku (sobota 11. června, 19.00 hodin, Zlín). Možná je ale nebude ani potřebovat, pokud kolektiv Slovenska již předtím sebere aspoň bodík právě balkánskému souboru. Hraje se ve středu 8. června od 16.30 hodin v Popradu. 

 

STATISTIKY HRÁČEK VK PROSTĚJOV V GEL 2022

Slovensko – Česko 1:3 (-20, -21, 23, -22): Karin Šunderlíková 23 bodů (21 útoků + 1 blok + 1 eso), úspěšnost útoku 40 procent, celková užitečnost +8 – Klára Faltínová 3 body (2 útoky + 1 blok), úspěšnost útoku 17 procent, úspěšnost přihrávky 43 procent, celková užitečnost -1.

Česko – Slovensko 3:1 (-23, 23, 15, 17): Klára Faltínová 12 bodů (10 útoků + 1 blok + 1 eso), úspěšnost útoku 48 procent, úspěšnost přihrávky 35 procent, celková užitečnost +7 – Karin Šunderlíková 17 bodů (14 útoků + 3 bloky), úspěšnost útoku 33 procent, celková užitečnost +10.