Podobnou zkušenost by nechtěl prožít žádný muž. František S. byl v dětství až nepřirozeně štíhlý, ve 12 letech mu navíc začala růst ženská prsa. Jeho spolužáci se mu tehdy smáli. „Prsa mi trčela i přes tričko, hrozně jsem se styděl. Naučil jsem se tedy nepřirozeně hrbit,“ ohlédl se do minulosti dnes sedmačtyřicetiletý František S., který všem podobně postiženým mužům doporučuje operaci. Podle odborníků se počet případů obtíží způsobených hormonálními poruchami v populaci výrazně zvyšuje. Za tímto trendem může stát hromadění látek v přírodě působících stejně jako ženský pohlavní hormon estrogen.   

Dlouhé roky byla návštěva koupaliště pro sedmačtyřicetiletého Františka S., který bojuje s hormonálními problémy, doslova tabu. „Trápilo mě to celé dospívání. Ve dvanácti mi narostla prsa podobná těm, jaké měly spolužačky! Nejdřív jsem měl ‚jen‘ zduřené prsní žlázy, jak jsem postupem času přibíral na váze, tak se prsa nalila tukem. Jejich tvar byl mnohem více ženský než mužský,“ svěřil se exkluzivně Večerníku muž, který musel vyhledat odborného lékaře.

„Plastický chirurg mi odstranil žlázu i odsál tuk. Bohužel žláza se tvoří dál, takže jsem musel jít ještě jednou. Obě operace jsem si platil ze svého,“ prozradil František S. Ani poté ovšem potíže zcela nezmizely. „Dnes jsou prsa menší, ale stále nejsem plochý. Už však nejsou tak citlivá, což vnímám jako velké plus. Také nereagují stejně jako dřív, už o nich vlastně ani nevím. Celkově se cítím méně žensky,“ popsal chlapík, jenž by každému, kdo se potýká s podobným traumatem, doporučil chirurgický zákrok. „Operovali mě vždy pouze v lokálním umrtvení a po zákroku jsem šel hned domů. Dá se to vydržet, celková narkóza by byla zbytečná zátěž. Jde jen o to zvládnout necelou hodinu lomcování při liposukci. Dalších zhruba deset minut pak zabere vyříznutí žlázy na každém prsu,“ přispěl vlastní zkušeností pan František.

 

Muži bez mužnosti

Ač se zdá tento problém kuriózní, ve skutečnosti však dnes není ničím neobvyklým. Přitom nemá nic společného s nárůstem množství tuku, které se objevuje u mužů s nadváhou. Vždy je totiž způsobován hormonálními poruchami. Konkrétně pak jde o zvýšenou hladinu ženského hormonu estrogenu v těle. Během puberty se nejčastěji projevuje u třinácti až čtrnáctiletých chlapců. Ve zhruba polovině případů však v následujícím roce zmizí. Některé zdroje hovoří o tom, že se v současné době s tzv. gynekomastií potýká dokonce až 40 % všech dospívajících chlapců. Na to reagují vědci, kteří zkoumají zejména vliv působení člověka v přírodě. Bylo přitom opakovaně prokázáno, že v přírodě se začínají hromadit chemické látky podobné ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu. Právě ty ovlivňují i hormonální systémy organismu živočichů včetně člověka.

„Lidská činnost narušuje přirozený sezónní výskyt estrogenů v potravinách. Vliv na zvětšení prsů u mužů by mohly mít například fytoestrogeny, které se nachází v rostlinné stravě, jako jsou luštěniny, sója a semena. Metabolismus a tvorbu hormonů v lidském organismu mohou pak ovlivňovat také chemické příměsi při zpracování potravin nebo v zemědělské prvovýrobě. Kromě toho ovšem bývají s gynekomastií spojovány také různé rostlinné oleje, které se hojně používají v šamponech, mýdlech nebo třeba v pleťových vodách,“ uvádí se na stránkách Národního zdravotnického informačního portálu, který se tomuto problému obsáhle věnuje. Podle dalších zdrojů pak může problémy způsobovat i ženská hormonální antikoncepce, jejíž zbytky se dostávají do kanalizace.

V každém případě při známkách gynekomastie by se postižení měli obrátit na svého praktického lékaře, případně urologa či endokrinologa.