V předchozích letech bylo skládání hráčské soupisky volejbalistek VK Prostějov o poznání náročnější, neboť se pravidelně měnila řada jmen. Tentokrát ale žádná „škatulata, hejbejte se“ nenastala. Kádr dozná oproti minulému ročníku pouze dvou personálních korektur, což je vzhledem k dobytému mistrovskému titulu výborná zpráva. Družstvo vékáčka 2022/2023 by totiž mělo být z prosté logiky věci znovu velmi kvalitní.

 

NAHRÁVAČKY

Zůstává: Simona Bajusz

Odchází: Klára Dvořáčková

Přijde: ?

Jedna z klíčových opor Simona Bajusz bude v roli první nahrávačky dál tvořit ofenzivu hanáckého mančaftu, výkonnostně je na vrcholu, a navíc dobře plní úlohu kapitánky. Krýt záda už jí však nebude Klára Dvořáčková jdoucí za novou výzvou i větším zápasovým prostorem do Frýdku-Místku. Místo klubové odchovankyně se hledá náhrada, což zůstává posledním týmovým otazníkem.

 

BLOKAŘKY

Zůstávají: Raquel Löff, Kateřina Kvapilová, Petra Kožoušková

Střed sítě pokračuje bez jediné změny, neboť fungoval na hodně solidní úrovni. Loňská brazilská akvizice Raquel Löff je maximálně spolehlivá a prosazuje se především útočně, zatímco předností nadmíru vysoké Kateřiny Kvapilové je naopak blokařská obrana. Mladá pohodářka Petra Kožoušková pak nemá žádný problém být (zatím) tou třetí vzadu kdykoliv připravenou přínosně naskočit do sestavy.

 

SMEČAŘKY

Zůstávají: Klára Faltínová, Pavla Meidlová, Michaela Smolková

Odchází: Karolína Fričová

Přichází: Jéssica Silva

Přijít o nejčastěji bodující extraligovou hráčku a MVP soutěže Karolínu Fričovou? Nic příjemného! Chybět bude hlavně její vynikající přihrávka i komplexnost. Nicméně přivést místo slovenské tahounky ostřílenou brazilskou matadorku Jéssicu Aparecida dos Santos Silva z konkurenčního UP Olomouc byl skvělý tah, ačkoliv typově jde o trochu odlišnou plejerku. Přesto může s rozkvetlou Klárou Faltínovou vytvořit silné smečařské duo, přičemž Pavla Meidlová i Michaela Smolková za nimi disponují jasným potenciálem se zlepšovat. Klíčové bude zvládat příjem.

 

UNIVERZÁLKY

Zůstávají: Karin Šunderlíková, Michaela Beránková

Udržet zimní posilu Karin Šunderlíkovou se jevilo jako naprosto stěžejní věc. A povedlo se, levoruká razantní údernice ze Slovenska pokračuje v prostějovských službách a nadále tak může rozsévat zkázu v řadách soupeřek zejména drtivými smečemi i servisy. Druhé účko Michaela Beránková, jež dlouho nastupovala pravidelně, zůstávala po svém zranění v jejím stínu. Nyní po uzdravení může klidnou prací usilovat o další šanci.

 

LIBERO

Zůstává: Adéla Stavinohová

Rovněž velice důležitým faktorem je setrvání odchovankyně VK na defenzivní pozici. Adéla Stavinohová se za poslední dva roky stala neochvějnou jedničkou Hanaček na liberu, kde drží dlouhodobě slušnou úspěšnost na přihrávce, vyniká obětavými zákroky v poli, řídí celou obrannou činnost týmu a zásadně přispívá k jeho soudržnosti coby nenápadná duše fungující party.

 

PROSTOR MLADÝM

Blokařka: Zuzana Dostálová

Smečařka: Simona Marešová

Libero: Andrea Píchalová

Trojice talentovaných juniorek Prostějova se opět stane součástí širšího kádru ženského áčka. S tím, že v jeho řadách absolvuje část letní přípravy včetně přátelských duelů i některé tréninky během celé sezóny tak, aby pozdější přechod definitivně mezi dospělé proběhl co nejvíc plynule. Všechny tři naděje takovým způsobem patřily do oddílového A-družstva již dříve, nepůjde tedy pro ně o žádnou novinku.