Toto je velký posun! Je tomu už zhruba devět let, co v domě na začátku Dolní ulice zasahovali kriminalisté, kteří pod střechou objevili velmi dobře zařízenou velkopěstírnu kvalitní marihuany. Jejímu majiteli tehdy hrozilo až deset let vězení, nakonec však od soudu odešel s podmínkou. Nyní se pěstování konopí do Dolní ulice vrátilo. Tentokrát je vše zcela legální, což ostatně potvrdilo i šetření kriminální policie a finančního úřadu. Večerník zajímalo, co vše se v oblasti konopí muselo změnit, aby podobný obchod mohl vzniknout.

Konopná srdcovka z Hané. Tento podtitul nese prodejna Cobude, která letos v květnu otevřela v domě na začátku Dolní ulice. „Nabízíme naprosto legální konopí a výrobky do jednoho procenta psychotropního THC, což nám od začátku letošního roku umožňuje zákon,“ potvrdil Vít Adámek, který obchod společně s dalšími dvěma společníky provozuje.

Prodejna nabízí přírodní mastičky, lubrikanty, oleje či čaje. Vše je vyrobeno z vlastnoručně vypěstovaných rostlinek a má řadu prokazatelně léčivých účinků. „Naši zákazníci ve srovnání s běžně nabízenou produkcí vědí, kdo a s jakou péčí konopí vypěstoval i v jaké kvalitě produkty vyrobil. V tomto způsobu pěstování a prodeje vidíme budoucnost konopí,“ dodal Adámek.

Lidé si mohou přímo z prodejny odnést i vlastní rostlinku tzv. technického konopí. S nimi už prodejci dokonce vyrazili také na prostějovskou tržnici. „U rostlinek jsme schopni garantovat, že po dopěstování nebudou obsahovat více jak jedno procento psychotropního THC,“ vysvětlil dále Adámek, podle něhož uvedený obsah THC zcela dostačuje pro léčebné účinky. „Například u mastí tvoří 0,5 % celkového obsahu THC a 0,5 % nepsychotropní CBD, které je účinnou léčivou látkou získávanou výhradně z konopí.“ 

Jedním ze společníků je i majitel domu, jenž kvůli pěstování konopí v roce 2013 skončil před soudem. Něco podobného však už bývalému trumpetistovi dechové kapely Krumsíňanka a reggae kapely Zion squad Martinu Frýbortovi nehrozí. „Martin už v té době chtěl pěstovat konopí pro jeho léčivé účinky. Nicméně to nešlo, aniž by v sobě rostlinky obsahovaly i vysoké procento THC. Za tu dobu však bylo vyšlechtěno mnoho zcela nových odrůd, které bez problémů splňují současné právní podmínky,“ reagoval na dotaz Večerníku Vít Adámek s tím, že v jejich obchodě a zároveň i pěstírně už proběhlo šetření Policie ČR a opakovaně se na místě také objevili zaměstnanci finančního úřadu. „S tím ovšem stejně jako všichni normální podnikatelé prostě musíme počítat,“ uzavřel Adámek.