Jak je možné, že podstatná část Konicka byla po mnichovské dohodě coby Sudety připojena k německé říši? Vždyť k hranicím je to odsud ještě opravdu pořádný kus? Odpověď na tuto otázku už zhruba rok nabízí stálá expozice, která byla v polovině loňského srpna zpřístupněna veřejnosti v bývalé stodole rodinného domu v Brodku u Konice číslo popisné 252. Výstava soukromého muzea mapuje osudy brodeckého obyvatelstva a jeho poválečné historie. O jejím otevření Večerník obsáhle informoval a nyní nás zajímalo, co vše se během uplynulého roku událo.

 Historie německého obyvatelstva na Konicku měla v minulosti pevné kořeny. První němečtí kolonisté sem přišli v 17. století na popud opatů z kláštera Malé Hradisko, od té doby tu Němci nepřetržitě žili po mnoho generací. Při sčítání lidu před první světovou válkou se zjistilo, že 91 procent obyvatel zdejší oblasti hovoří německy. Vše přerval až násilný odsun Němců, který rozdělil celé rodiny.

Prvotní nápad na zřízení muzea vzešel od dcery majitele domu Simony. „Právě ona na téma Sprachinsel Deutsch-Brodek tedy německy mluvicího ostrůvku v Brodku a okolí psala práci během svých vysokoškolských studií. Společně jsme pak dali dohromady informační panely, fotografie i spoustu dobových rekvizit jako třeba postele, kamna, skříně, kufry, šaty, svaté obrázky a spoustu dalších věcí. Některé jsme měli, jiné sehnali od lidí z okolí a další třeba nakoupili přes internet. Tak jsme sehnali třeba valchu, na níž se dřív pralo prádlo,“ prozradil Večerníku Vlastimil Slepánek, který působí jako učitel v nedalekém Horním Štěpánově.

Zájem o návštěvu v muzeu byl v průběhu uplynulého roku značný, o čemž ostatně svědčí mnohé zápisy v knize návštěv. „Mnichovský časopis Neues Deutschland věnoval muzeu celou stranu. I díky tomu sem zavítalo hodně lidí z Německa, dorazili však i lidé žijící trvale v Anglii. Přirozeně se sem chodili dívat i lidé z blízkého okolí, jsem rád, že sem dorazili třeba všichni žáci škol v Brodku u Konice či Horního Štěpánova. K návštěvě máme připraveny i pracovní listy, takže vítány jsou po domluvě třeba i školy,“ prozradil Slepánek.

Muzeum rovněž bylo v průběhu roku rozšířeno o další exponáty. „Asi nejvzácnější mezi nimi jsou historické obrazy, které nám věnovala bývalá obyvatelka Brodku žijící v Německu. Dcera je s lidmi z Německa stále v kontaktu, a tak lze předpokládat, že k doplňování dalších věcí bude docházet průběžně,“ naznačil Vlastimil Slepánek.

Kdokoliv bude chtít muzeum navštívit, může jeho správce kontaktovat na telefonním čísle 776 652 900. O prázdninách je otevřeno nepřetržitě, od září to bude pouze odpoledne a o víkendech.

 

Které vesnice tvořily Sprachinsel Deutsch-Brodek?

* Brodek u Konice (Deutsch-Brodek)

* Dešná (Döschna) – dnes srostlá s Brodkem

* Labutice (Schwanenberg)

* Lhota u Konice (Öhlhütten)

* Runářov (Runarz)

* Skřípov (Wachtl)