Do letošních komunálních voleb jde na Prostějovsku celkem 2 603 kandidátů. Zhruba dvě třetiny z nich jsou muži. Je to o 207 kandidátů méně než před čtyřmi lety. Navzdory tomu se zvýšil počet nejmladších, tedy osmnáctiletých kandidátů. Zatímco v minulých komunálních volbách byli pouze dva, letos je jich hned sedm. Na opačné straně spektra vystřídala Zdeňka Nakládala (88) z Plumlova prostějovská olympionička Naděžda Hořínková, která koncem letošního října oslaví už své 92. narozeniny. Průměrný věk všech kandidátů je pak 47 let.

Nejstarší člověk, kterého lze objevit na kandidátních listinách do letošních komunálních voleb na Prostějovsku, se uchází o hlasy v Prostějově. Je jím úspěšná sportovkyně, trenérka, členka Českého klubu olympioniků a nositelka Ceny města Prostějova Naděžda Hořínková. Manželka olympijského medailisty střelce Otokara Hořínka se o hlasy uchází v Prostějově na 25. místě kandidátky Levicových občanů Prostějova a KSČM. Pro ni je to v pozici uchazečky o zastupitelské křeslo dle vlastních slov premiéra.

„Coby volička jsem zatím nevynechala ani jedny volby. Kromě toho aktivně sleduji všechny zprávy ať už z televize, rádia či novin. Za sebe mám pocit, že všechny strany to myslí dobře, akorát každá má na některé věci jiný názor a z toho jsou pak zbytečné hádky a rozbroje. Naše generace už některým věcem nerozumí, přesto bych si ze srdce přála, aby se mladí lidé měli lépe,“ vysvětlila pro speciální přílohu Večerníku důvod, proč kandiduje sama vitální dáma, která mimo jiné každý den chodí na vycházky a jezdí na kole. V nedávné době ji rozrušilo zejména rozpoutání války. „Sama jsem válku zažila a určitě bych nechtěla, aby se u nás něco podobného opakovalo,“ vyjádřil svoji prioritu.

Ve stopách svého otce

Nejmladším kandidátem na okrese je osmnáctiletý student Jan Němec, který do voleb jde ze 13. místa kandidátky TOP 09 v Plumlově. Navzdory svému věku tento mladý muž jako „vyjukaný zajíc“ rozhodně nepůsobí. „S nápadem, abych kandidoval, přišel můj tatínek. Nabídl mi, abych to zkusil. On sám totiž ve volbách kandiduje ze druhého místa. Jelikož jsem otevřený novým věcem, tak jsem jeho návrh přijal. Díky tomu jsem byl u debat i s naší jedničkou Otakarem Svobodu, kdy jsme dávali dohromady náš volební program. Při této příležitosti se mě ptali na můj názor, co bych si jako mladý člověk v našem městě představoval,“ prozradil nám Jan Němec, pro něhož toto vše znamenalo zajímavou zkušenost. „Nepředpokládám, že bych byl zvolen zastupitelem, přesto dění kolem voleb bedlivě sleduji a o rozvoj našeho města se budu zajímat i nadále. Uvidíme, jak se to vyvine,“ okomentoval dále Jan Němec. 

Kromě něj kandiduje ještě dalších šest lidí, kteří čerstvě dosáhli plnoletosti. V Prostějově mezi ně patří Ondřej Blažek a David Iránek (NA ROVINU!) a Max Trunečka (Piráti). Vedle nich pak Matias Špičák v Dobromilicích (SDH-Nezávislí), Diana Navrátilová v Němčicích nad Hanou (KDU-ČSL) a Michal Matoušek ve Víceměřicích (Víceměřice i mladým).

 

Speciální příloha KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. září

 

38 volby special