Derby nemá favorita, říká se. V případě utkání 10. kola Lion Sport I.B třídy Olomouckého KFS ve skupině „B“ mezi Mostkovicemi a Hanou Prostějov to platilo dvojnásob.

Ani jeden z týmů totiž v posledních třech zápasech nevyhrál. Nyní se ale mělo mimo jiné ukázat, jak druhému městskému týmu chybí střelec Patrik Gábor. Odpověď je už definitivně jasná: hodně! Haná se totiž směrem dopředu moc nepředvedla, zatímco domácí Mostkovice ji výrazně přestřílely. A i když to dlouho vypadalo na bezgólovou remízu, nakonec regionální souboj rivalů ovládli domácí.

Stav před výkopem

Jak již bylo zmíněno, ani jednomu z týmů se v posledních zápasech moc nedařilo. Nesbíraly body, propadaly se tabulkou. Dokonce oba shodně v některém z posledních dvou kol inkasovaly debakl 1:8. Haná Prostějov se musí obejít bez svého dosud nejlepšího střelce Patrika Gábora, kterého pustila do Kralic na Hané. Navíc hosté zamíchali sestavou. Mostkovice naopak do zápasu šly s téměř v kompletním složení.

Vývoj zápasu

Zkraje utkání přišly dvě velké šance hostů, které ale nedokázali proměnit. Stav se tak neměnil a bylo na Mostkovicích, jak odpoví. Domácí celek odpověděl tlakem a častým vytvářením gólových pozic. Hodně vidět byli zejména Grulich a Vojtíšek. Obrana Hané v čele s brankářem ale odolávala. Hanáci se téměř nedostávali na dostřel brány. A když, tak byl na místě Zapletal.

Také ve druhé půli měli více ze hry hráči Mostkovic, přesto se ale hra srovnala. Dlouho to vypadalo na nerozhodný stav až do konce, domácí hodně srážela koncovka. Nakonec ale přišel gól po rohovém kopu a další po rychlé útočné akci. Mostkovice měly ještě další šance, ty neproměnily. I Haná nebyla daleko od vstřelení brány, jednou zachránila Sokol tyč.

Zásadní okamžiky                           

V prvních pěti minutách měly Mostkovice namále. V krátkém sledu hosté předvedli dvě dobré situace a byly z toho obrovské šance. Ovšem bez efektu. Hra se poté zhruba na čtvrt hodiny uklidnila. Mostkovice během té doby získaly potřebný klid a začaly se tlačit dopředu. Ve 22. minutě neprokopl Drábek obranu střelou z první. Po půlhodině hry měl domácí další náznak šance, Jančík se sice probil přes tři hráče, pak ale fauloval. V téže minutě měla také Haná dobrou možnost, po standardce Krupičky skončil míč na hrudi brankáře. Krátce poté odstoupil ze hry hostující Valach, který skončil se zraněným nosem. Mostkovice v dalších minutách zabraly. Grulichův centr na zadní tyč nikdo nezachytil. Vojtíšek se poté dostal ze strany k bráně, nahrávku ale nezužitkoval Jančík, který mířil na tyč. A chvíli poté nad břevno. Ve 38. minutě domácí předvedli dobrou akci založenou Ošlejškem, střílející hráč ze druhé vlny ale hodně přestřelil. V závěru půle šla Haná v přečíslení na bránu, Novák však nezakončil. A podobně se vedlo na druhé straně duu Grulich–Jančík.

Druhá půle začala lépe pro Hanou. Krupičkova střela byla sražená mimo. Poté sice dostal jeden z hostů žlutou kartu, následně ale přišla v 50. minutě z osy hřiště střela Typnera nad bránu. Pak se ale připomněly Mostkovice. Milar po standardce hlavičkoval vedle. Krupička odpověděl další střelou, znovu nepřesnou. A v 57. minutě předvedla Haná nemalý závar. Po hodině hry se ale znovu rozehrály Mostkovice. Drábek poslal míč do rukou brankáře, následoval ostrý zákrok zezadu od Grulicha na Nováka, za který nakonec domácí borec viděl žlutou kartu. Následovaly rozhodující okamžiky zápasu. Milar ještě po rohu hlavou na míč nedosáhl. Další roh už ale znamenal gól. Drábek Jančíkův rohový kop přizvedl hlavou a míč zapadl do vzdálenějšího růžku brány – 1:0. Hned nato se domácí prosadili podruhé. Foret si naběhl do vápna na dlouhou nahrávku a střelou z voleje se nemýlil – 2:0. Haná reagovala střelou Cibulce z dálky, na druhé straně nemířil přesně Kazda. Právě on a Šlézar se postarali o další šanci, skončila střelou do brankáře. V 86. minutě byli hosté blízko ke snížení, Novák ale hlavičkoval jen do brankáře. V závěru mohl ještě změnit skóre Jurný a v největší šanci Hané se ocitl Hladký, který ale také nedal. V nastavení se pak připomněl znovu Šlézar, který brankáře přehodil, ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

Osobnost utkání

Byl jí domácí kapitán Jiří Jančík, který se dostával do velkých šancí, tvořil hru a byl na hřišti hodně vidět. I díky němu vypadala hra Mostkovic organizovaněji a lépe pojatá než u zkušenějšího celku Hané.

Zajímavost duelu

Derby přihlížela velmi solidní divácká kulisa. Klasikou je udírna, která rozhodně netrpěla nouzí o zájemce… Mezi zajímavosti nutno započítat i prodloužený roh hlavou v podání Mostkovic u prvního gólu. Branka to byla rozhodně z těch velmi pěkných.

Atmosféra střetnutí

Bouřlivá. Diváků se sešlo požehnaně a hlasivkami nešetřili. Hlasitě ocenili zejména první vstřelený gól. Rovněž se ale některým přítomným nelíbilo, že Grulich dostal za faul na Nováka na postranní čáře jen žlutou kartu.

HLASY TRENÉRŮ

Ondřej MILAR – TJ Sokol Mostkovice:

„Přežili jsme prvních pět minut, kdy měl soupeř dvě velké šance. Kdyby je proměnil, tak je to úplně jiné. Soupeř hrál chytře a na brejky. Zápas byl pak vyrovnaný, s územní převahou na naší straně. V prvním i druhém poločase si oba týmy vypracovaly několik šancí. Po jednom rohu přišla prodloužená hlavička a šli jsme do vedení. V takovém typu utkání přitom obvykle první gól také rozhodne. Po druhé brance jsme se více uklidnili a posledních deset minut se fakticky už jen dohrávalo. Jsem rád, že jsme hru dokázali uklidnit a v pohodě utkání dohrát. Hráče jsem nabádal, ať se nevěnují soupeřům nebo rozhodčímu, ale pouze a jen hře. Podařilo se, zápas byl klidnější a v takovém duchu, jako si představuji. Jsme rádi, že jsme vyhráli. Zemřel nám kamarád a je dobře, že jsme mu zápas mohli věnovat.“

Daniel KOLÁŘ – Haná Prostějov:

„Do utkání jsme vstoupili ve velkém stylu, zkraje zápasu jsme měli dvě velké šance. Bohužel jsme je neproměnili. Pak se do šancí dostali i domácí. Fotbal se většinu prvního poločasu musel divákům líbit, hra se přelévala ze strany na stranu. Potom ale hra upadla do průměru. Druhý poločas začal tak, jak skončil první. Čekalo se na první gól, který byl, uznávám, pěkný. Standardku sehráli domácí hezky a ta rozhodla. Na obrat jsme neměli sílu.“