Leze vám v květináči z hlíny zvláštní stonožka? Buďte na ni hodní! Možná máte doma zvláštní okrajenku žlutoskvrnnou, která byla v ČR pozorována teprve třikrát. Naposledy v zoologické zahradě na Svatém Kopečku. Dle svědků se objevila i na Prostějovsku.

 

V květináči s novou palmou si okrajenky všiml jako první Milan Kořínek, a jako vášnivý fotograf ji hned vyfotil. „Přitom když jsem okrajenku nafotil, vůbec jsem netušil, o jaký druh jde. Až když jsme fotografie poslali do Národního muzea, zjistili jsme, co to je,“ prozradil Večerníku fotograf.

Zajímavou okrajenku přitom může mít doma kdokoli, kdo si koupil nějakou exotickou rostlinu v nějakém florcentru či supermarketu. Okrajenky se k nám totiž dostávají na kořenech palem a cyklasů z dovozu.

Přírodovědecké muzeum Národního muzea nyní připravuje atlas rozšíření mnohonožek, a přírodovědci by přivítali veškeré informace o výskytu těchto mnohonožek. „V případě, že se s okrajenkou setkáte, dejte vědět na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,“ vzkazují z olomoucké zoo.

Okrajenka žlutoskvrnná patří mezi členovce do řádu stonožek. Je to velká, nepřehlédnutelná a nápadně zbarvená tropická mnohonožka, žijící skrytě na kořenech palem a cykasů. Typická jsou pro ni malá oblá křidélka, žluté okraje hřbetních štítků a hnědovínově zbarvené tělo. Můžete na ni narazit v botanických zahradách, pěstebních sklenících, či při nákupu exotických rostlin. Schovává se pod květináči nebo v kořenovém obalu. Do připravovaného Atlasu rozšíření mnohonožek v ČR o ní stále chybí informace.

Pokud někdo na okrajenku narazí, není nejmenší důvod se ji bát, či ji likvidovat. Podle kurátora sbírky bezobratlých Národního muzea Petra Dolejše není ani v nejmenším nebezpečná a už vůbec není škodlivá. „Ona je naopak velice užitečná, protože provzdušňuje půdu a obohacuje ji humusem. Rostlinám nijak neubližuje, živí se jejich opadanými uschlými listy,“ prozradil Dolejš.

Pokud lidé okrajenku doma objeví a budou si ji chtít nechat, stačí ji vyfotit a fotografie poslat do národního muzea. Pokud o přítomnost zajímavé mnohonožky v květináči nestojí, prosí muzeum o její zaslání buď v plastové nádobě, na jejíž dno je třeba umístit navlhčenou vatu (aby nedošlo k jejímu vyschnutí při transportu, který by neměl trvat déle než dva dny), nebo ji (není-li živá) zaslat v malé nádobě se 40 % lihem na adresu: Národní muzeum-Přírodovědecké muzeum, Zoologické oddělení, Cirkusová 1740, 190 00 Praha 9 - Horní Počernice.