Stejnou částkou jako loni podpoří i letos hejtmanství cestovní ruch v regionu. Přesně osm miliónů a sto tisíc korun rozdělí přímými dotacemi. Cílem programu je podpora cestovního ruchu a zahraničních vztahů v Olomouckém kraji.

„Olomoucký kraj je nádherný a turistům má co nabídnout. Proto je potřeba cestovní ruch neustále rozvíjet a zájem turistů zvyšovat. Peníze z našeho rozpočtu poputují tam, kde jsou nejvíce potřeba,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Finanční podporu rozdělí hejtmanství do čtyř dotačních titulů – nadregionální akce, rozvoj zahraničních vztahů, zkvalitnění služeb turistických center a rozvoj cestovního ruchu. Největší částku hejtmanství investuje do rozvoje infrastruktury cestovního ruchu, kam ze svého rozpočtu poskytne přes šest miliónů korun.

„Chceme podpořit budování a rekonstrukce infrastruktury. Finance tedy poskytneme například na rozvoj cykloturistiky, vodní turistiky, vybudování kempů nebo stellplatzů pro parkování obytných vozů. To vše proto, abychom zlepšili kvalitu a atraktivitu těchto míst, ale také jejich dostupnost pro občany. Právě proto rozdělíme v rámci dotačního titulu Podpora rozvoje cestovního ruchu nejvíce peněz,“ dodala Milada Sokolová, uvolněná členka Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast cestovního ruchu a vnějších vztahů.

Olomoucký kraj začne žádosti o dotace v prvních dvou titulech přijímat 17. ledna, o den později spustí sběr žádostí na rozvoj infrastruktury cestovního ruchu. O necelé čtyři týdny později pak mohou zájemci žádat o dotace na zkvalitnění služeb turistických center. Další důležité termíny a informace najdou zájemci na webu olkraj.cz v sekci Krajské dotace.