Základní část první ligy zakončili basketbalisté BCM Orli Prostějov vítězstvím. Na půdě BC Vysočina odvedli včera odpoledne poctivý výkon, svého protivníka ani jednou nepustili do vedení a vyhráli rozdílem třídy 90:44, když byli výrazně lepší ve všech čtvrtinách jednostranného střetnutí.

Skóre nedělního utkání 18. kola 1. ligy basketbalistů, skupiny Východ otevřel trojkou Klepač a s pomocí Dokoupila pomohl k rychlému vedení 8:4. Domácí odpověděli šestkou Maňáka, po ní ale následovala série sedmi prostějovských bodů a dvouciferné vedení hostů 15:5. Orli byli lepší, nepohlídali si ale průběh závěrečné minuty, ve které hráči Vysočiny zaznamenali rychlých pět bodů včetně trojky Bačíka a dokázali snížit na 15:21.

Ve druhé čtvrtině jihlavský výběr dokázal snížit na rozdíl čtyř bodů, víc jim však basketbalisté Prostějova nedovolili a rychle se dokázali výrazně odpoutat. Nejvíce k tomu do přestávky přispěl Kalish. Poprvé se mezi střelce zapsal až v polovině patnácté minuty a do konce desetiminutovky stačil nastřílet devět bodů. Orli i díky tomuto příspěvku vedli o přestávce 41:26.

Vítěze střetnutí definitivně určila pasáž po návratu týmů na palubovku. Kanonádu odstartoval trojkou Rytíř a stejný hráč natáhl náskok Hanáků na 50:30 ve 25. minutě. Domácí se snažili, aby nenabrali ještě větší ztrátu, ani to se jim ale nepodařilo. Orli dominovali na obou polovinách palubovky a před závěrečnou částí už vedli 66:36.

Vysočina v závěru rezignovala, jejich soupeř si naopak poslední minuty užíval, přestože trenér Michal Pešta dopřál dlouhé minuty také obvykle méně vytíženým hráčům. Ti se mu za důvěru odvděčili. Všichni se postupně zapsali mezi střelce, současně dobře bránili a soupeři v poslední čtvrtině dovolili jen osm bodů.

1. LIGA BASKETBALISTŮ ČR; SKUPINA VÝCHIOD – 18. kolo

BC Vysočina – BCM Orli Prostějov

44:90 (15:21, 26:44, 36:66)

Nejvíce bodů Vysočiny: Maňák 12, Bačík 7, Šeda, Knetl 6

Sestava a body Prostějova: Klepač 21, Havel 10, Dokoupil, Slavík, Kalish, Schneider 9, Rytíř 8, Komárek 6, Malčík 4, Varsík 2, Jenčík 2

Trojky: 2:8. Fauly: 20:17. Trestné hody: 12/22:8/15. Doskoky: 29:46.

HLAS TRENÉRA

Michal PEŠTA – BCM Orli Prostějov:

„Na začátku zápasu jsme v první čtvrtině měli trošku problémy, soupeř s námi docela držel krok. Od druhé části jsme ale byli lepší a šli jsme za vítězstvím. Máme z něj radost, protože se bude počítat do nadstavbové části. Už proto šlo o důležité utkání. Prostor dostali všichni hráči, i to bylo důležité. Ukázali, že můžou hrát v týmu v dalším průběhu ročníku i příštích sezónách důležitou roli.“