Celkem 35 nákupních center či supermarketů prověřili na konci roku 2022 kontroloři HZS Olomouckého kraje v souvislosti s dodržováním předpisů o požární ochraně. 

Prověřovali především, zda jsou v objektech volné únikové cesty a přístupné hasicí přístroje. V sedmi případech museli přistoupit k udělení pokuty. Nedostatky se týkaly hlavně neprůchodných únikových cest, které byly ve většině případů zatarasené paletami se zbožím. V případě požáru by tak mohla být evakuace zákazníků a zaměstnanců značně ztížena. Na odstranění nedostatků dohlédneme při následné tematické kontrole.

Loni jsme na základě statistik požárů z předchozích let uskutečnili rovněž tematické kontroly bytových domů, zejména výškových budov nad 10 nadzemních podlaží. Zaměřili jsme se na to, zda majitelé udržují průchodné komunikační prostory na únikových cestách a zda jsou v okolí bytových domů volné nástupní plochy pro požární techniku.

Celkově naši příslušníci uskutečnili loni v kraji 520 komplexních a tematických kontrol dodržování předpisů o požární ochraně u právnických osob, fyzických podnikajících osob a obcí. Zjistili jsme celkem 980 nedostatků. Zda byly tyto nedostatky odstraněny, jsme prověřili při následných tematických kontrolách. Reagovali jsme také na podněty, které nám zasílají občané. Celkově jsme se v kraji na jejich základě zabývali téměř padesátkou podnětů.

 

Nejčastější nedostatky:

- Nepředložení dokumentace (nejčastěji požárně bezpečnostního řešení a kolaudačního rozhodnutí).

- Nedodržení technických podmínek dle požárně bezpečnostního řešení stavby.

- Neprovádění kontroly dokumentace požární ochrany (aktualizace).

- Neoznačení HUP, HUV a hlavního vypínače elektrické energie.

- Nepředložení revize elektroinstalace, plynu a bleskosvodu.

- Nepředložení dokladu o kontrole provozuschopnosti požárně bezpečnostního zařízení.

- Špatná průchodnost únikových cest.

Pro letošní rok máme v plánu v Olomouckém kraji uskutečnit opět přes 500 komplexních a tematických kontrol.