Nedávno jsem potkal kamarádku, která pracuje jako advokátka a zároveň je i výbornou zpěvačkou. Jako taková stojí přímo u zrodu i konců mnohých manželství. Coby členka kapely účinkuje na svatbách, jakožto právnička pak pomáhá svým klientům či klientkám co nejdůstojněji zvládnout vypjaté rozvodové bitvy a přetahování o majetek. Při našem delším rozhovoru na téma manželství jsme se shodli na tom, že zatímco svatba bývá spojována s bujarým veselím, pak rozvod se už slaví mnohem skromněji. Platí však, že pokud to první přijde na nekřesťanské peníze, pak to druhé stojí oba zúčastněné ještě mnohem víc. A to nejen financí.

Jestliže je hlavní příčinou rozvodu manželství, pak vznik i zánik manželství bývá nejčastěji spojován se sexem. Lidé obvykle do manželství vstupují s vidinou toho, že jej budou mít, i když se jim zrovna nebude chtít. Po několika letech to skončí tak, že ho nemají, i když se jim chce. Mnozí pak mají sex skoro každý den. Nevěříte? Ale ano! Mají ho v pondělí skoro, v úterý skoro, ve středu skoro, a tak to jde dál a dál.

Obvykle se jim pak nezadaří ani v neděli, i když je zrovna velikonoční. Šance se zvyšují tehdy, pokud se tento oboustranný závazek dá do plánu na příští pětiletku. Pak to párkrát může vyjít. I tak nám však po letech v manželství hrozí, že budeme mít Vánoce častěji než sex. V takovém případě nastává velké dilema, zda je manželství skutečně v tak dobré kondici, jak jsme si před svatbou představovali.

Je celkem přirozené, pokud lidé chtějí mít pohlavní styk častěji než svátky klidu a míru. V takovém případě však hrozí, že jej budou mít, ale své manželce či manželovi o tom nic neřeknou. Chvíli si pak budou nalhávat, že vlastně o nic nejde. Nějaký čas se pak zvesela chodí se džbánem pro vodu, až se jednoho dne ucho utrhne…

A pak to můžete zkoušet nanovo. Přestože padesátileté nevěsty dnes nejsou ničím výjimečným, nikdo mi nevymluví, že působí minimálně zvláštně. Kdo si totiž nedělá iluze ve dvaceti, nemá srdce, kdo si je však dělá v padesáti, nemá rozum.

Na druhou stranu bylo by smutné, pokud by dva lidi spolu byli jen kvůli tomu, že spolu mají sex či děti. Naopak v dlouhodobých partnerstvích se mohou dvě zdánlivě odlišné povahy k sobě přibližovat. Podmínkou ovšem je tolerance a absence snahy tomu druhému něco vnucovat. Včetně toho sexu.