Toto je tedy skutečná tečka za covidem! Koncem loňského února se na budově prostějovské nemocnice objevil obrovský symbol srdce, které bylo tvořeno rozsvícenými okny. Zaměstnanci společnosti AGEL si tehdy tímto způsobem připomněli, že 9. března uplynou přesně dva roky od chvíle, kdy přijali prvního pacienta s covidem. Letos je situace zásadně odlišná a nic podobného se již ani nechystá.

Před třemi roky „dorazila“ pandemie koronaviru i do Prostějova. Její start byl ve znamení neznámého, obav a nedostatku informací. Bohužel mnohé z nich od počátku působily poměrně rozporuplně. U příležitosti druhého výročí prvního pacienta v Prostějově se přesně před rokem na nemocnici rozsvítilo velké srdce. Mělo symbolizovat poděkování zdravotníkům a konec pandemie. Přestože v té době ještě panovaly obavy, zda to přece jen nebylo předčasné, ukázalo se, že srdce se na nemocnici objevilo v pravou chvíli. Přestože nakažení s nemocí covid-19 plnili prostějovskou nemocnici i v průběhu uplynulého roku, situace se již zdaleka nevyhrotila tak jako v předchozích dvou letech.

Za nejnáročnější období během pandemie považujeme podzim roku 2020 a 2021. Na podzim 2020 jsme měli nejvyšší počet nemocných, i vysokou nemocnost personálu. Pro pacienty bylo k dispozici méně specifických léků proti covidu a nedostupnost očkování znamenala i mnohem vyšší nemocnost našich zdravotníků. Odlišná situace byla na podzim roku 2021, kdy se šířila mutace viru delta, která znamenala obrovskou zátěž pro nemocnice a personál. Více se kladl důraz na testování a očkování obyvatel, což si vyžadovalo další zdravotnický personál často i mimo areál nemocnic. V obou podzimních vlnách se nemocnice blížily naplnění svých kapacit, a to zejména v oblasti poskytování intenzivní péče,“ ohlédl se za největším návalem covidových pacientů Jiří Ševčík, předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční.

Na rozdíl od uplynulých let se loňský podzim v tomto ohledu v celé republice nesl ve znamení až nečekané „pohody“. Ani v listopadu totiž nepřekračovaly statistiky tisíc nově nakažených denně v rámci celé ČR, denní počty zemřelých s covidem se celorepublikově počítaly maximálně v řádech dvou desítek. Celkem pak s covidem v rámci ČR dosud zemřelo přes 42 000 lidí.

Jak odborníci předpokládali, covid sice rozhodně nezmizel, je však již považován za běžné respirační onemocnění. Ostatně ani v prostějovské nemocnici si tentokrát už „tři roky s covidem“ nijak připomínat nebudou. „Nic v této souvislosti neplánujeme,“ reagovala na dotaz Večerníku Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti AGEL provozující Nemocnici Prostějov.