Ahoj všichni,

narazil jsem na něj takřka náhodou a byl jsem mile překvapen. Objevil se nám tu nový magazín, jehož název je Řádky PRO vás s podtitulem kulturně-osvětový věstník prostějovský. Protože jsem člověk zajímající se o historii a současnost města, začetl jsem se a dnes si dovolím malé hodnocení.

V prvé řadě je potřeba ocenit, že se umí v dnešní době sejít parta lidí se společnými zájmy, cíli a hlavně a především nadšením něco dělat. A pokud je to umocněno o poučení a de facto o službu pro spoluobčany našeho města, tak je tento počin ještě více chvályhodný. Možná se ptáte, proč taková tiskovina? Dovolím si zde odcitovat šéfa místního archivu Oldřicha Václavíka, který do úvodu tohoto magazínu řekl toto: „Všechny okresy v Olomouckém kraji mají své regionální tituly, většinou je vydává muzeum nebo nějaká jiná instituce. V Prostějově dříve vycházel například muzejní zpravodaj a od roku 1968 Štafeta. Ta však skončila v roce 2015 a od té doby zde neexistuje žádný prostor pro publikování odborných a rozsáhlejších článků s regionální tematikou.“ Dle dalších slov jsou „Řádky PRO“ určeny všem, kteří mají rádi město, v němž žijí a chtějí se o něm něco dozvědět. V rámci výuky by ho mohli také využít učitelé místních škol.

Já říkám velké ANO. Na čtyřiceti stranách totiž najde každý něco, co ho může zaujmout a posílit jeho povědomí o našem městě. Přečíst si můžete třeba o židovských zastupitelích v prostějovském vedení města za první republiky, o odbojáři Josefu Knollovi, ale dostanete se i hluboko do minulosti v článku o pohřebišti únětické kultury v nedalekých Dětkovicích. Příspěvků je zde celkem deset. A jak jsem již uvedl, každý si tu něco najde. Chci věřit, že v nastoleném trendu bude toto periodikum pokračovat a že se dočkáme mnoha a mnoha dalších zajímavých článků o našem městě a okolí. Celé redakční radě budu fandit.

Marty