Dva týmové sporty, kterým se před nějakými deseti lety v Prostějově skvěle dařilo? Basketbal a volejbal. Jenže zatímco volejbalu se i v trochu chudších letech nadále daří, a dokonce loni volejbalistky senzačně vyhrály titul, basketbal – alespoň mužský – se nadále propadá.

Určitý ústup ze slávy začal před nějakými pěti lety. Tehdy se hovořilo hodně o budoucnosti. Výsledkem byl vznik BK Olomoucko, které nahradilo Orly Prostějov. Už přejmenování klubu, ač zčásti nadále sídlil v Prostějově, jako by předznamenalo další ústup ze slávy. I když výsledkový se konal ještě za dob Orlů.

BK Olomoucko přesto nadále hrálo poměrně vysoko. A v roce 2019 z toho bylo dokonce třetí místo. I tento projekt se však s Prostějovem brzy rozloučil. Po pádu do nižší soutěže se znovu pod hlavičkou Orlů čekalo, že tým bude hrát o patro níže nahoře. Bohužel se nepodařilo. Prostějovští basketbalisté se už podruhé za sebou protrápili základní částí a hrají play-down. Přičemž ani to nemusí být konečnou.

Zatímco tak dívčí basketbal je na vzestupu a chlapecký se dále drží, mužský jako by hledal nadále soutěžní dno. Od něj se ale po této sezóně může klidně odrazit výš. Bylo by ostatně načase.