Moderní stomatologický rentgenový přístroj uvedla do provozu Nemocnice AGEL Prostějov. Přístroj ProMax 3D Classic od firmy Planmeca slouží k zhotovení panoramatických, cefalometrických a CB-CT snímků pro potřeby stomatologů, případně chirurgům při úrazech čelistí. Špičkový přístroj v hodnotě dvou miliónů korun nahradil původní starý rentgen, který už byl nevyhovující.

Nový přístroj patří k nejmodernějším svého druhu na světě. Lékaři mohou k určení diagnózy nyní používat nejen panoramatické a cefalometrické snímky, ale také trojrozměrné rekonstrukce čelisti. „Nový stomatologický rentgen je pro naše pracoviště opravdovým přínosem. Možnost 3D zobrazení čelisti pacienta významně pomáhá specialistům při analýze těžších případů v oblasti ordodoncie, implantologie, čelistní chirurgie a zároveň plánování dalšího léčebného postupu,“ uvedl vedoucí radiologický asistent Roman Kintr s tím, že na rentgenu dělají zhruba 1700 vyšetření ročně pro potřeby stomatologů v Prostějově a okolí. „Při výběru nového rentgenu pro nás nebyly důležité jenom jeho diagnostické možnosti, ale také šetrnost k pacientovi. Důsledně dbáme na to, aby zátěž rentgenovým zářením byla co nejmenší,“ sdělil Kintr. Podle něj citlivé senzory nové generace s vysokým rozlišením a speciálním software umožňují, aby rentgen pracoval s minimální dávkou rentgenového záření. Panoramatický a trojrozměrný sken je proveden během 10 až 15 sekund a cefalometrický snímek okolo 10,5 sekundy.

Velikost skenované oblasti činí až 15×10×8 centimetrů, což umožňuje detailní zobrazení celé čelisti i okolních partií. Trojrozměrný model umožňuje například tvorbu řezů v celé zobrazené oblasti, otáčení, zvětšování, zobrazení kanálů, plánování implantátů i přesné měření. Také při panoramatickém snímkování je zřetelný posun v kvalitě snímků, především díky moderním algoritmům, které vylepšují ostrost, prokreslení detailů a eliminují rušení snímků kovovými objekty v ústech (například amalgámovými plombami). Díky připojení rentgenu do nemocniční sítě mohou snímky lékaři ihned otevřít na monitorech počítačů v ordinacích, okamžitě analyzovat stav pacienta a přizpůsobit mu průběh zákroku. Rentgen umožňuje i bezproblémové vyšetření hendikepovaných pacientů na vozíku.

Stomatologický přístroj je umístěn na centrálním rentgenu nemocnice v přízemí budovy polikliniky. Snímkování se provádí každý všední den od 11:00 do 15:00. Vyšetření se provádí bez objednání.