V teplém počasí tráví mnoho z nás dny venku. Pokud ale kůže není dostatečně připravená, může pro ni léto představovat náročné období. V létě pleť bojuje s větším množstvím slunečního záření, pocení, kontaktů s chlorovanou nebo slanou vodou i nástrah v podobě různého hmyzu. Pak může být mnohem mastnější, podrážděná a zarudlá. Proto je právě teď ten nejlepší čas připravit si ochranné přípravky, ale i upravit svou kosmetickou rutinu tak, aby seděla všem nárokům horkého počasí. Jak na to? Prostudujte si naše praktické tipy.

1. Odstraňte odumřelé buňky a nečistoty pomocí peelingu

Příchod prázdninové sezóny přímo volá po pravidelné exfoliaci. Platí to obzvlášť pro ty, kteří trpí mastnou pletí v létě. Peelingem vyčistíte póry a odstraníte přebytečnou mastnotu způsobující tvorbu akné. Doporučuje se používat peelingové prostředky 2 až 3krát za týden, při citlivé pleti si ho dopřejte pouze jednou týdně, a to pomocí šetrných přípravků.

2. Používejte krém s vyšším ochranným faktorem

Dermatologové doporučují používat hydratační krémy s SPF faktorem během celého roku. Při péči o pleť v létě však na něj kladou největší důraz. Ideální je zvolit širokospektrální krém s SPF30 a výše. Vrstvu opalovacího krému je potřeba po několika hodinách obnovit. Na obličej nanášejte každé 3–4 hodiny množství o asi polovině čajové lžičky. Aplikace opalovacího krému je v horkých měsících prvořadá, ale patří až na konec naší ranní kosmetické rutiny.

3. Vyberte si správný hydratační krém

Stejně jako v létě nenosíme tlusté kožichy, ani naše pleť by se neměla trápit pod nánosy hutných krémů na olejové bázi. Ty jsou ideální při zimní péči o pleť, ale v horkém počasí mohou zbytečně ucpávat póry a zvýrazňovat mastnou pleť. Používejte naopak lehčí hydratační krémy na bázi vody, které poskytnou dostatek hydratace, ale zároveň nezatěžují. Hydratační krémy s SPF faktorem 30 poskytnou většině z nás skvělý základ pro každý letní den.

4. Vyzkoušejte přípravky s kyselinou hyaluronovou

Velkým pomocníkem při udržování intenzivní vlhkosti pleti v létě je i kosmetika s obsahem kyseliny hyaluronové, která na sebe váže ve velkém množství vodu. Díky tomu je pleť vypnutá a v dobré kondici. Ideální je používat ji ve větší koncentraci, třeba ve specializovaných sérech na pleť s kyselinou hyaluronovou, které pleť nezatěžují a přináší viditelně hydratovanou, zářící a mladistvou pleť.

5. Dopřejte své pleti množství živin a vody

Hydratace pomocí hydratačního krému je při přípravě na horké dny důležitá. Ale zcela nezbytná je hydratace zevnitř. Snažte se proto vypít denně více než 2 litry vody, omezte konzumaci kávy a nahraďte ji raději čistými ovocnými šťávami. Jídelníček obohaťte velkým množstvím čerstvé zeleniny (ať vždy tvoří alespoň polovinu talíře) a na svačinku si místo sladké tyčinky dopřejte šťavnaté jablíčko. Vaše pleť se rozzáří a bude mít skvělý základ pro horké dny.

6. Vitamín C jako pleťová vzpruha

Během jara a v létě je nejvyšší čas na doplnění vitamínu C. Působí totiž jako silný antioxidant při ochraně před volnými radikály, napomáhá při ochraně před hyperpigmentací a také při produkci kolagenu. Zakoupit si ho můžete v tabletách nebo jako součást pleťového séra.

7. Na odličování používejte jemnou pěnu

Pravidlo pro šťastnou pleť v létě zní „méně je více”. A platí to i pro odličovací prostředky. Místo těžšího odličovacího krému vsaďte na jemnou pěnovou variantu, která pleť vyčistí šetrně, ale dokonale účinně.

8. Nezapomínejte na rty

Při péči o pleť v létě děláme podle dermatologů největší chybu v tom, že zapomínáme na rty. Právě na nich se totiž nejdříve projeví známky dehydratace organismu nebo spálení pokožky. Vždy tedy myslete na doplňování tekutin a aplikaci opalovacího krému i na oblast rtů. Pokud jsou ty vaše extra citlivé, pořiďte si i ochranný balzám s SPF faktorem. Rty jednou za týden zbavte odumřelých buněk pomocí exfoliace a dopřejte si jemnou masáž.

 

Americký úřad pro potraviny a léčiva varuje před mylnou představou, že SPF faktor udává čas, který můžete strávit na slunci bez spálení. Mnoho spotřebitelů se například domnívá, že pokud se běžně spálí do hodiny, opalovací krém s SPF 15 jim umožní zůstat na slunci 15 hodin (tj. 15x krát déle), aniž by se spálili. SPF však souvisí s množstvím slunečního záření, které vaše pokožka absorbuje bez spálení. Jeho ochrana ale také souvisí s fototypem vaší pleti nebo s denní dobou, kterou trávíte na slunci (třeba ráno sluníčko působí méně než v čase oběda).

 

Speciální příloha BÁJEČNÉ LÉTO vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 26. června