Poslední květnový víkend proběhl ve Smržicích na farním dvoře letošní první Sousedský a farmářský trh, který pořádá Spolek rodičů Smržice. Po loňském zahájení těchto trhů, kdy si akci lidé velmi pochvalovali, pokračují v nové tradici i letos.

„Myšlenkou je propojit komunitu a potkat se se sousedy. Skoro každý, kdo má zahradu, má přes sezónu nějaké přebytky ze zahrádky, které mnohdy končí ne úplně smysluplně. Tak se zrodil nápad na sousedský trh, kde by se lidé mohli potkat a tyto přebytky si nabídnout ať už za peníze, nebo třeba výměnou. V minulém roce jsme absolvovali zdařilý zkušební ročník trhů, a proto v nich pokračujeme i letos,“ prozradila Pavla Slezáčková se Spolku rodičů Smržice.

Trhy probíhají každou poslední sobotu v měsíci od května do října od 8 do 12 hodin. Bonusem je společná snídaně a společný oběd, součástí programu jsou různá kulturní vystoupení, divadelní představení, živá muzika, skákací hrad, workshop, ukázky řemesel, ale hlavně pohodová přátelská atmosféra. „To vše za dobrovolný příspěvek. Příští trh proběhne v sobotu 24. června na farním dvoře a k poslechu budou hrát Rebelky z Chomoutova u Olomouce. Budeme velmi rádi, když se k nám připojí i lidé z okolí,“ doplnila Slezáčková.