V minulém vydání Večerník jako první informoval o ztrátě deseti konví na zalévání, které od března tohoto roku postupně zmizely z prostějovského městského hřbitova. Pět umělohmotných a pět kovových konví na jaře zakoupily náměstkyně primátora Milada Sokolová a Marcela Župková ze svých prostředků a věnovaly je potřebám návštěvníků našeho největšího hřbitova. Konve jsou ale fuč…

Jak postupně vyšlo najevo, konve si lidé prostě a jednoduše odnesli domů! Touto záležitostí se minulé úterý dokonce zabývali i prostějovští radní na svém jednání. Na tiskové konferenci pak ve středu neskrývali obrovské zklamání. „Nakonec měl kolega Jiří Pospíšil pravdu, že zakoupením konví uděláme jen radost někomu v domácnosti. Přestože jsme si to s kolegyní Župkovou nechtěly připouštět, opravdu se tak stalo. Konve si lidé odnesli domů,“ pronesla notně zklamaná první náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov). „Chtěly jsme s Marcelou Župkovou vyhovět opozici a hlavně návštěvníkům hřbitova. Všech deset konví je ale pryč, tudíž podobný čin se z naší strany už nebude opakovat,“ dodala už razantněji Sokolová.

Své si k celé prekérní záležitosti řekl i primátor. „Ano, pan náměstek Pospíšil správně deklaroval, že se konve rozkradou… Ale takto při podobných akcích, které děláme pro občany, přece nemůžeme přemýšlet! Pokud se zakoupily konve, aby návštěvníci hřbitova nemuseli z domu tahat PET lahve nebo jiné nádoby na zalévání, udělali jsme jen dobře. A pokud si vždycky budeme myslet, že podobné věci občané hned ukradnou, to je právě ten průšvih, jak my přemýšlíme. Otázka jiná je ovšem fakt, že se to nakonec skutečně stalo... Že se něco užitečného pořídilo a sami si to pak ukradneme, to je fakt neštěstí! Dobrý úmysl se tak setkal se zlým činem,“ pravil rovněž zklamaný František Jura.