Fotbalisté eskáčka mají za sebou třetí přípravné utkání. A potřetí prohráli. Tentokrát s prvoligovým Zlínem 1:2, a to i přesto, že ještě sedm minut před koncem vedli. Poté se ale favorit přece prosadil a na rozdíl od prostějovské neúspěšné bilance zaznamenal v této letní přípravě čtvrté vítězství. Jedinou trefu hostujícího celku si připsal nováček v týmu Ciencala, který přichází na hostování z ostravského Baníku.

Bez Jana Schaffartzika, Patrika Slaměny, Karla Spáčila, Martina Rolinka, Samuela Kuliga, Marka Macha či nemocného Jana Silného se musel uplynulou sobotu dopoledne obejít trenér eskáčka Michal Šmarda. Stejně tak ale jeho protějšek Pavel Vrba neměl k dispozici kompletní kádr, protože se po soustředění ve Velkých Karlovicích prohnala mužstvem viróza. V jednu chvíli ševcům chybělo až jedenáct hráčů, proti Prostějovu to bylo „jen“ sedm včetně nové posily Filipa Žáka, který v minulosti oblékal také dres Prostějova. Naopak další letní posila, navrátilec Tomáš Čelůstka, odehrála první poločas. Chyběli ovšem opory Dostál, Vukadinovič, Janetzký, Reiter, Cedidla a Kovinič.

První půle přinesla víceméně vyrovnaný souboj, o něco více na míči byli Hanáci, kteří si také vypracovali více příležitostí. Ani jedna však nebyla z řady tutových. Ševci hrozili zejména po standartních situacích, obrana Hanáků však byla pevná a všechny pokusy zblokovala. Zakončovali Ndiaye, po něm i Dramé, ale obě rány hostující zadáci zblokovali. Nadějná střela Slončíka pak mířila pouze do boční sítě. Přišlo tak vedení Prostějova. Centr Koudelky z levé strany našel Ciencialu, který hlavou míč přizvedl tak šikovně, že skončil v síti – 0:1.

Do druhé půle vyslal domácí lodivod Vrba čerstvé síly v podobě kompletní jedenáctky. Premiéru v prvním týmu si odbyli mladíci Hartman, Hönig či Zábojník, šanci dostal i Švach. Toto prostřídání přineslo ovoce, domácí mladíci svým aktivním pohybem dělali obraně Hanáků nemalé problémy.

Celou obranu pak držel vynikající Vejmola, který předvedl několik bravurních zákroků. V úvodu druhé půle zahrozil jiný mladík Bužek, brankář Prostějova ale skvěle zasáhl a míč vyrazil. Ševci se dál tlačili do zakončení, většinu akcí ale zastavila obětavá hostující obrana nebo brankář. Na druhé straně mohl zvýšit vedení Šmardovy družiny Elbel, jehož pokus z přímého kopu vytáhl na rohový kop z vypětím všech sil Bachůrek v domácí bráně. Prostějovská obrana čelila zvyšujícímu se tlaku „Ševců“, kteří se přece jen dočkali srovnání a otočky ve skóre. Nejprve se v 83. minutě po centru Bartošáka z levé strany hlavou prosadil neobsazený Hrdlička (1:1), vzápětí byl v pokutovém území soupeře faulován Kulíšek a sudí Batík ukázal na bílý puntík. A penaltu s přehledem proměnil hrdina posledních minut Bartošák – 2:1.

Další přípravné utkání sehrají fotbalisté Prostějova už zítra, tj. v úterý 11. července od 17.30 hodin. Soupeřem jim bude tentokrát divizní Start Brno, tudíž první výhra je ve vzduchu.

 

ÚSTY TRENÉRŮ

Vít VRTĚLKA - asistent trenéra FC Zlín:

„Do zápasu jsme šli trošku ve zvláštní situaci, když jsme se vrátili ze soustředění a měli mimo hru v jednu chvíli až jedenáct hráčů. Tým, který nastoupili, byl tak kombinovaný s klukama z béčka, které ještě nezačalo trénovat, což bylo na naší hře znát. Ale zase to splnilo jiný účel, kdy jsme mohli vidět v akci další hráče. Samotný zápas bych i při hodnocení rozdělil na dva poločasy, když ten první nebyl z naší strany dobrý jak herně, tak ani pohybově. Soupeř vypadal živěji a celkově ten poločas zvládl líp. Nám se ale ve druhé ppůli podařilo nejenže skóre otočit, ale i výrazně zlepšit naši hru. Více a lépe jsme se pohybovali. Absence? Je lepší, že se to stalo teď, než kdybychom to řešili těsně před ligou. Výpadek je krátký. Počítáme s tím, že se v pondělí sejdeme kompletní. Najíždíme už na zápasový cyklus, v sobotu nás čeká generálka.“

Michal ŠMARDA – 1.SK Prostějov:

„Hrál se dobrý zápas, chtěli jsme, aby nám dal něco kondičně. Měli jsme tam náznaky, které ve hře chceme a dostali. Hráči, kteří mají kvalitu, nám chyběli. Po prostřídání tam v závěru přišli mladí kluci, i když ty tam měl i Zlín, tak nám chyběla fotbalová vyspělost, vyhodnocení situací, kdy jsme často hráli dolů, když jsme mohli hrát nahoru. Ale dá se to pochopit, jsou to mladší kluci. Je to pro ně poučení. Musíme je ještě zdokonalovat.“

 

3. PŘÍPRAVNÉ UTKÁNÍ – LÉTO 2023

FC ZLÍN - 1. SK PROSTĚJOV

2:1 (0:1)

Branky: 83. Hrdlička, 88. Bartošák - 36. Cienciala. Rozhodčí: Batík – Pochylý, Žurovec Diváci: 200

Sestava Zlína - 1. poločas: Rakovan – Polášek, Simerský, Kolář, Čelůstka – Hellebrand (32. Didiba) – Fantiš, Tkáč, Slončík, Dramé – Ndiaye. 2. poločas: Bachůrek– Hartman, Hönig, Didiba, Bartošák – Kulíšek, Bužek – Hrdlička, Švach, Číž – Zábojník. Trenér: Pavel Vrba.

Sestava Prostějova: Vejmola - Bolf, Elbel, Gabriš, Zapletal - Bartolomeu, Macháček, Koudelka, Habusta, Cienciala – Malec. Střídali: Pernatskyi, Moučka, Zapletal J., Kaulfus, Zbožínek. Trenér: Michal Šmarda