Není snad člověka, který by během stávající energetické krize nepřemýšlel, jak ušetřit peníze. Náklady na energie se hlavně na přelomu let 2022 a 2023 vyšplhaly do závratných výšek, takže i vedení prostějovského magistrátu přikročilo v mnoha směrech k zásadním rozhodnutím.

Jedním z nich byla investice do výměny svítidel v rámci veřejného osvětlení. A jak se už po pár měsících provozu nových LED svítidel ukázalo, toto opatření šetří městu miliony korun. Magistrát počítá s postupnou výměnou všech svítidel v ulicích, na sídlištích i v parcích, nově jsou podle náměstků primátora motivováni například i ředitelé základních škol, aby se rozhodli rovněž pro výměnu svítidel ve školních budovách.

Výměny svítidel v Prostějově za úspornější pokračují. Magistrát pokračuje v rekonstrukcích a inovacích soustav veřejného osvětlení s cílem dosažení úspory elektrické energie. „Byla dokončena instalace celkem 133 kusů LED svítidel na sídlišti Šárka. Současně probíhá i v Čechovicích a části Domamyslic, v tomto případě jde o 185 kusů svítidel, a také na sídlišti Západ se 165 kusy svítidel. Instalací moderních LED svítidel bude dosaženo až osmdesáti procent úspory elektrické energie. Celkové náklady na výměnu 483 kusů svítidel činí 5,85 milionu korun. Na výměnu těchto LED svítidel jsme požádali o dotaci u Ministerstva průmyslu a obchodu z programu Národního plánu obnovy. Můžeme získat dotaci ve výši až 4,65 milionu korun, kdy je vše vypočítáno podle skutečně dosažené úspory, kdy výše dotace činí 30 korun na jednu ušetřenou kWh,“ obsáhle vypočítal Jiří Pospíšil (PéVéčko), náměstek primátora Prostějova pro komunální služby a energetický management.

Takové jsou tedy nejbližší plány v tomto směru. Večerník ale zajímalo, kolik svítidel za ta úspornější už bylo v Prostějově vyměněno v nedávné minulosti. „V roce 2022 se výměna týkala lokality Kolářových sadů a Sídliště Svobody, kde bylo vyměněno 209 svítidel, celkové náklady dosáhly 2,2 milionu korun. Z toho dotace činila 1,7 milionu korun, město tedy ze svého rozpočtu uhradilo v tomto případě pouze 473 tisíc korun. Jak už jsem zmínil, aktuálně probíhá výměna svítidel v oblasti Domamyslic a Čechovic, ale také na sídlišti Západ. V tuto chvíli je již vyměněno 692 svítidel,“ podíval se do minulosti Pospíšil s tím, že magistrát už má další plány. „Rada města dále schválila přípravu a podání žádosti o dotaci na projekt rekonstrukce veřejného osvětlení ve Vrahovicích a také v Prostějově, konkrétně v ulicích Březinova a Česká. Celkem má být vyměněno 464 kusů svítidel, kdy předpokládané náklady činí zhruba šest milionů korun. Odhadovaná výše dotace může činit až 5,4 milionu korun, kdy přesná výše bude známa až po finálním vyčíslení úspor energie. Celkem bude tedy za závěr roku 2022 a letošní rok vyměněno dohromady 1 156 kusů svítidel, navíc zhruba 300 kusů jsme již měli instalováno ještě před energetickou krizí. Celkem má tedy město Prostějov aktuálně zhruba 5 200 světelných bodů, z nichž asi 1 456 jsou LED svítidla. Jedná se tak o osmadvacet procent nových úsporných světelných bodů,“ sdělil dále náměstek prostějovského primátora. Večerník na toto téma položil na tiskové konferenci rady města ještě otázku, zda město uvažuje také o výměně svítidel nejen v rámci veřejného osvětlení, ale také třeba v magistrátních budovách nebo ve školách. „Například ředitelé základních škol v Prostějově jsou už nyní motivováni k tomu, aby k výměnám úspornějších svítidel přikročili také uvnitř školních budov. A podle mých informací se tak už děje,“ vmísil se do diskuse náměstek primátora pro školství v Prostějově Miloš Sklenka (ANO 2011).

Výměna svítidel zcela jistě dává smysl, obzvláště v nastalé době energetické krize. „Nemáme to ještě přesně spočítáno, ale za těch několik měsíců jsme už městu ušetřili miliony korun,“ uzavřel toto téma Jiří Pospíšil.

29 graf1 svitidla