Tady to žije jako na slavné pláži v brazilském Riu de Janeiru. Některé děti dokázaly spojit zálibu ve fotbale i s koupáním v kašně.

Jejich počty dle místních prudce stoupají zejména v odpoledních hodinách.

 

Prostějovské náměstí Spojenců je v těchto teplých dnech cílem desítek Romů, kteří se mimo jiné koupou ve zdejší kašně. Obvykle tak činí v botách, riflích, tričkách i dlouhých sukních. Další tu tančí, jiní hrají fotbal a děti okupují zdejší hřiště. Místním obyvatelům se tak naskýtá poměrně nevšední podívaná. Na ní by nebylo nic špatného, pokud by po jejích aktérech nezůstávaly například haldy odpadků…

Náměstí Spojenců mnozí lidé z Prostějova stále neřeknou jinak než „Ruďák“. Před lety prošlo poměrně zdařilou revitalizací, po níž se však na něm objevil rekordní počet laviček na metr čtverečný. Asi málokdo čekal, že se je někdy podaří všechny zaplnit. Letos v létě se o to zdárně pokouší desítky romských spoluobčanů. Svědectví o tom, že „Ruďák“ i díky nim získal punc jakési hanácké „Copacabany“ k nám dorazil hned od několika lidí.

„Šla jsem po náměstí Spojenců a nevěřila jsem vlastním očím. Myslela jsem, že se tam koná nějaká akce, kolik jsem viděla lidí. Zatímco jinde byly ulice prázdné, tam to žilo. Desítky Romů pořvávaly. Hodně z nich se koupalo v kašně, zaujaly mě hlavně ženy, které do ní vlezly i v dlouhých sukních,“ upozornila Večerník naše pravidelná čtenářka.

Karneval jako v Riu

O tom, že rozhodně nepřeháněla, vypovídají i svědectví od lidí, kteří na náměstí žijí a podobnou „parádu“ mají pravidelně přímo před očima. „Bylo to tady už loni, ale ne v takové míře jako letos. Jakmile se oteplí, tak se tu sejde i kolem sto padesáti cikánů. Zhruba třicet z nich se v oblečení koupe v kašně, ženy tančí v prostoru před Úřadem práce, chlapi hrají fotbal, děti plundrují zdejší dětská hřiště a zbytek jen tak posedává, pokuřuje a pořvává na lavičkách. Když se některému z dětí chce na záchod, tak jde za hřiště. Ráno pak po nich pravidelně zůstává velký nepořádek a poničené hřiště. Kolem se válí exkrementy, odpadky včetně použitých dětských plínek, ale nejvíce ze všeho vyniknou kusy oblečení, jimiž zůstávají ověšené lavičky. Ten, kdo to musí uklízet, by si klidně mohl otevřít sekáč,“ popsala jedna z obyvatelek náměstí, které celá záležitost radost rozhodně nedělá. „Jsem patriotka, na náměstí bydlím celý život, kašnu navrhoval můj tchán. Tomu by se asi nelíbilo, jakým způsobem je teď využívána. Pokud by se v ní někdo jen tak svlažil, tak to samozřejmě není problém, ale kašna určitě není určena k tomu, aby si v ní někdo umýval boty a pral prádlo!“ dodala žena, podle níž za boomem romských spoluobčanů na náměstí zřejmě stojí dvě ubytovny fungující v nedaleké Olomoucké ulici.

Strážníci s tím mnoho nesvedou  

Místní obyvatelka ještě před Večerníkem na celou záležitost upozornila městskou policii. Její odpověď ji však příliš neuspokojila. Strážníci jsou totiž v podobných případech téměř bezmocní. „Koupání v kašnách jako přestupkové nebo jiné protiprávní jednání žádný zákon ani jiný předpis neupravuje. Nicméně kašny k tomu nejsou určeny, navíc je voda v nich chemicky upravená. Strážníci městské policie v rámci zabezpečování veřejného pořádku občany na tuto skutečnost upozorňují. Pokud ale dochází tímto jednáním k narušení veřejného pořádku, je to kvalifikováno jako přestupek,“ konstatoval již dříve šéf prostějovských strážníků Libor Šebestík.